Najvažnije sredstvo sprovođenja politike u oblasti životne sredine je inspekcija

Foto: EP

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručio je da će se novoformirano ministarstvo veoma ozbiljno i odgovorno baviti životnom sredinom. U nekim pitanjima bićemo beskopromisni, a neka ćemo rešavati uz prihvatljive kompromise koji omogućavaju razvoj zemlje, rekao je ministar Trivan gostujući u emisiji „Talasanje“ Prvog programa Radio Beograda.

On je istakao da je najvažniji instrument sprovođenja politike u oblasti životne sredine inspekcija, ali da ona nema ni dovoljno ljudi, ni opreme, ni novca. Osim što moramo iznutra da reformišemo i unapređujemo inspekciju, ne možemo ništa ozbiljno da uradimo bez podrške Vlade Srbije. Potrebno je više novca i ljudi. Onoliko koliko se uloži, toliki će biti i napredak, rekao je ministar Trivan.

Kao prioritete novog ministarstva, Trivan je istakao pre svega pitanje voda i smeća. Prerada otpadnih voda najvažnije je pitanje ne samo kod nas, nego na čitavoj planeti. Tu je i pitanje odlaganja i prerade otpada. I kod ovih prioriteta najveći problem je novac koji država nema i zato je neophodno javno-privatno partnerstvo, kroz koje će privatne kompanije ulagati novac, donositi tehnologije i zarađivati od prerade, a država sačuvati kontrolu nad tim resursima i nadizarati tehnologije prerade. Dok sam ja ovde neće biti prljavih tehnologija u Srbiji, naglasio je ministar Trivan.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević