Najmanje trista goveda ugrožene vrste jak uginulo od gladi

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: Wikipedia/travelwayoflife – Flickr

Posle obilnih snežnih padavina, meštani su tražili pomoć u hrani za oko 1.500 životinja, koje daju mleko, njihova duga dlaka se koristi za pravljenje odeće, a takođe služe i kao prevozno sredstvo.

Najmanje 300 ove  vrste goveda, uginulo je od gladi u indijskom delu Himalaja zbog izuzetno hladne zime, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Vlasti u indijskoj saveznoj državi Sikim koja se nalazi između Nepala, Kine i Butana, navele su da je u decembru oko 50 meštana u zabačenim delovima doline Mukutang na Himalajima zatražilo pomoć zbog jake zime.

„Nekoliko puta smo pokušali da im pomognemo, ali je bilo nemoguće. Nijedan kopneni i vazdušni put nije mogao da se koristi zbog vremenskih prilika. Kad smo uspeli da dođemo do njih, meštani su nam rekli da je 300 njih uginulo“, izjavio je neimenovani lokalni zvaničnik.

Jak je vrsta krupnog goveda koji živi pretežno na nadmorskoj visini iznad 4.000 metara. Ima ih u Nepalu, Sečuanu u Kini i u Indiji. Sa svojom grbom na leđima dostiže visinu od 1,8m a težinu i do 1000kg. Telo mu je prikriveno dugom i gustom dlakom. Ova vrsta se smatra ranjivom u pogledu ugroženosti od izumiranja.