Najlepše šume sveta (FOTOGRAFIJE)

Vesti | Svet

Danas, 21. marta 2018. godine, obeležava se Svetski dan šuma. Predlažemo vam da ovaj dan proslavite sadnjom drveta u svom dvorištu ili ispred zgrade i da na taj način doprinesete stabilizaciji klime Zemlje.

Zajedničkim snagama, stabla na svim geografskim koordinatama pročišćavaju nam vazduh, iako svake godine njihove kapacitete osiromašimo za otprilike 13 miliona hektara. Pored toga, šume su dom mnogih vrsta flore i faune.

Ovo je zahvalnica svakom pojedinačnom drvetu za svaki pojedinačni apsorbovan molekul gasova staklene bašte i za svaku pojedinačnu biljku i životinju koju su ugostili pod okriljem svojih krošnji.

Iako ih uzimamo zdravo za gotovo i krčimo zabrinjavajućom brzinom, širom naše planete i dalje postoje šumske površine koje svojom lepotom zaustavljaju dah. U nastavku pogledajte fotografije nekih od njih.

Foto: Wikipedia/Arshiya Urveeja Bose

U šumi, Meghalaya, u Indiji, korenje drveća je, rastući decenijama preko tamošnje reke i preplitajući se, kreiralo živi most.

Foto: Wikipedia/Jonas Satkauskas

Potopljena šuma u Kazahstanu jedinstveni je fenomen nastao nakon zemljotresa koji je ovo područje uzdrmao 1911. godine. Vitka stabla delimično su ostala u kristalno čistom jezeru iz kojeg su nastavila da rastu.

Foto: Wikipedia/David Edgar

U belgijskoj pokrajini, Flamanski Brabant, smestila se šuma Hallerbros. Na svetskom je glasu zato što svakog proleća njenu teritoriju prekriju ljubičasti divlji zumbuli.

Foto-ilustracija: Pixabay

Iako šumske prizore najčešće zamišljamo kao prostranstva zimzelenih krošnji, na japanskom ostrvu Kjoto nalazi se jednako zadivljujuća šuma bambusa.

Foto-ilustracija: Pixabay

Svake godine Zeleno jezero u Austriji poplavi oblast koja ga okružuje. Drveće, staze, klupe i mostovi ostanu 12 metara pod vodom.

Foto: Wikipedia/Kandoi.sid

Šuma majmuna nalazi se na Baliju i po njenom drveću vere se više od 600 majmuna, po kojima je i dobila ime. Na njenoj teritoriji postoje i hindu hramovi i figure koji datiraju iz 1350. godine.

Foto-ilustracija: Pixabay

Amazonska prašuma je najveća svetska tropska prašuma koja se proteže preko Brazila, Kolumbije i Perua. U njoj živi preko 300 vrsta sisara i više od 1800 ptica.

Foto: Wikipedia/Chensiyuan

Članovi lokalne faune doline Jiuzhaigou u Kini su zlatni majmuni prćastog nosa i džinovske pande. Populacije i jedne i druge vrste su male, ugrožene i izolovane i zbog toga ovaj lokalitet ima veliku važnost za životinjski svet.

Foto: Wikipedia/Michael J Fromholtz

Australijski nacionalni park, Great Otway, izuzetno je bogat različitim vrstama gljiva. Iako se njihova uloga u eko-sistemima često zanemaruje, one su ključni recikleri organske materije, a njihovo udruživanje sa drugim organizmima u simbiotičke zajednice donosi mnogobrojne koristi za obe strane, ali i celokupni biodiverzitet.

Jelena Kozbašić