NAJBOLJI EKOLOŠKI PROJEKAT U BIH: U sredu se pušta u pogon novo postrojenje za prečićavanje otpadnih voda

Vesti | Region | Upravljanje otpadom

U sredu, 27. septembra u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koje bi svojim kapacitetom trebalo da zadovolji potrebe ove opštine u narednih trideset godina

Vrednost projekta je oko tri miliona konvertibilnih maraka, od čega je Vlada Republike Češke putem Češke razvojne agencije donirala opremu u vrednosti od oko milion evra, a preostala sredstva osigurali su Federalni fond, kantonalno Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Opština Gradačac.

Projekat “Rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu” je odabran kao jedan od najboljih ekoloških projekata u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu.

Nagrađeni projekat rešava jedan od krucijalnih problema ove opštine. Osim rekonstrukcije starog prečistača otpadnih voda vrši se i proširenje postojećih kapaciteta.

Samim tim će biti poboljšan kvalitet prečišćenih otpadnih voda koji će biti po standardima EU. Realizacijom projekta će doći do sniženja zagađenja površinskih voda reke Gradašnice industrijskim i komunalnim otpadnim vodama.

(izvor: RTV Slon)