Najavljeno uklanjanje plutajućeg otpada sa reke Vrbas

Vesti | Region

Foto: Pixabay.com

Krajem ovog meseca u Eko-centru Bočac trebalo bi početi uklanjanje plutajućeg otpada, zaustavljenog na eko-meži na reci Vrbas, između opštine Jajce u Federaciji BiH i Mrkonjić Grad u Republici Srpskoj.

Čišćenje zaštitne eko-mreže, na koju se nakupilo oko 6.000 kubnih metara otpada, obaviće nadležni iz preduzeća Hidroelektrane na Vrbasu.

Uklanjanje otpada, za koje je potrebno oko tri meseca, koštaće oko 55.000 KM.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić posetili su Eko-centar Bočac i sa direktorom „Hidroelektrana na Vrbasu“ Nedeljkom Kesićem razgovarali o uklanjanju plutajućeg otpada, koji je zaustavljen zahvaljujući eko-mreži na reci Vrbas, uz međuentitetsku liniju.

Golić je dodala da je neophodno s vlastima u Federaciji BiH dugoročno rešiti ovaj ekološki problem, za koji su krivi i neodgovorni građani, a koji bi, ukoliko bi došlo do pucanja mreže, ugrozio Banju Luku.

– Ovo je problem o kojem se mora malo kompleksnije razmišljati. Jedno je interventno reagovati, a drugo investiciono ulagati. Videćemo kako je u okruženju ovo pitanje rešeno i koja su postrojenja potrebna da bi eliminisali plutajući otpad i zaštitili reku Vrbas, istakla je Golić.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke je dodao da će sada pomoći Hidroelektrane na Vrbasu, a da sve nadležne institucije u oba entiteta moraju da razgovaraju o sistemskom rešenju za uklanjanje plutajućeg otpada.

Eko-centar Bočac je kao ekološki projekat 2001.godine na istoimenom jezeru osnovalo preduzeće „Euro-hem“, sa ciljem prikupljanja, korišćenja i odlaganja plutajućeg otpada.

Teritorijalno pripada opštinama Mrkonjić Grad, Kneževo i Banja Luka, od koje je udaljen 50, a 20 kilometara od Jajca.

Izvor: FENA

Milisav Pajević