Najavljeno osnivanje Fonda za energetsku efikasnost u Beogradu

Foto: Grad Beograd

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević obišao je juče, 6. novembra, istureno odeljenje OŠ „Sveti Sava” u Vrčinu, u kojem su pri kraju radovi na rekonstrukciji u cilju poboljšanja energetske efikasnosti. Nikodijević je tom prilikom najavio osnivanje Fonda za energetsku efikasnost, koji će biti na raspolaganju građanima kako bi se smanjila potrošnja energenata.

Prema njegovim rečima, korišćenje fonda biće ponuđeno svim građanima Beograda.

„Građani će, zajedno sa Skupštinom grada, moći da učestvuju u tom projektu, u okviru kojeg bi grad uložio sredstva u poboljšanje energetske efikasnosti stambenih objekata, a potom bi građani imali priliku da tokom višegodišnjeg perioda isplaćuju te radove novcem koji će uštedeti na potrošnji. U tom projektu, koji spremamo za narednu godinu, učestvovaće JKP „Beogradske elektrane” i „Elektroprivreda”. To je izuzetno važan projekat kada govorimo o energetskoj efikasnosti“, rekao je Nikodijević.

On je istakao da se radovi u OŠ „Sveti Sava” u Vrčinu finansiraju iz fonda za energetsku efikasnost Sekretarijata za energetiku, kao i da se nalaze u završnoj fazi.

„Veoma sam zadovoljan činjenicom da će deca veoma brzo, već početkom decembra, ponovo biti u svojoj školi. Ovu školu pohađa 90 đaka i nema sumnje da se oni najbolje osećaju upravo u ovom prostoru. Ideja Sekretarijata za energetiku je da se, pre svega, objekti javne namene učine energetski efikasnijim. U toku je još jedan projekat Sekretarijata za energetiku – nadzor nad 22 javna objekta. U sklopu ovog projekta biće odabrana i sledeće godine obnovljena četiri objekta koji se nalaze u lošijem stanju od ostalih po pitanju energetske efikasnosti. Ideja je da se smanji potrošnja energije u objektima koji nisu energetski efikasni, a taj problem nije karakterističan samo za objekte javne namene već i za veliki broj zgrada i domaćinstava“, dodao je Nikodijević.

Prvi čovek gradske skupštine je naglasio da Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu izdvaja ozbiljna sredstava za opštinu Grocka, pa je tako za nabavku računarske opreme i sredstava za izvođenje nastave u školama na ovoj opštini izdvojeno 8,7 miliona dinara.

Foto: Grad Beograd

„U toku je izgradnja škole u naselju Leštane i nastavićemo da insistiramo na rokovima, ne preterano dugim, kako bi škola bila spremna za 1. septembar naredne godine. Ta škola se gradi po najmodernijim standardima, imaće fiskulturnu salu, otvorena igrališta za fudbal i košarku, a biće opremljena i modernom opremom za 1.500 đaka, koliko će moći i da primi. Na teritoriji opštine Grocka rekonstruisane su i škole u Dražnju, odnosno Begaljici, koje su oštećene u požarima. To je dokaz da su ovakve rekonstrukcije neophodne jer su u pitanju veoma stari objekti i instalacije, pa je jasno da se ne radi samo o energetskoj efikasnosti već i o bezbednosti dece. Nastavićemo da ulažemo u sve škole na teritoriji grada i verujem da će naša deca moći da imaju uslove identične onima koji su karakteristični za razvijenije zemlje“, zaključio je Nikodijević.

Događaju su prisustvovali sekretarka za zdravstvo Vera Dražić, sekretar za upravu Nikola Prelević, podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević, podsekretar za energetiku Milan Vulević, kao i direktor OŠ „Sveti Sava” iz Grocke Dobrica Sinđelić.

Izvor: Grad Beograd