Najavljeno osnivanje budžetskog Fonda za energetsku efikasnost

Svet

jasminka pavlovic

U utorak 21. oktobra 2014. godine u Beogradu je održana konferencija „Energetska efikasnost u zgradarstvu – Srbija 2014“na kojoj je najavljeno osnivanje budžetskog fonda za energetsku efikasnost.

Načelnik Odseka za energetsku efikasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gospođa Jasminka Pavlović izjavila je da će ovim fondom biti obuhvaćene samo zgrade jer je njihova potrošnja energije između 50 i 60 odsto. Ona je dodala da je u Srbiji do sada izdato preko 400 energetskih pasoša, postoji oko 120 kompanija koji imaju licencu za izradu energetskih pasoša, kao i više od 2000 inženjera sa licencom za energetsku efikasnost.

Na otvaranju ove konferencije gospođa Pavlović je istakla i da je Republika Srbija izradila tipologiju stambenih zgrada i nacionalni atlas stambenih zgrada, a u planu je i da se uradi i tipologija javnih zgrada. Prema njenim rečima, tipologija stambenih zgrada veoma je značajna zbog toga što će pomoći postizanju ciljeva koje je propila Evropska unija, kao i razvoju strategije uštede energije, smanjenju emisije ugljen dioksida i razvoju građevinske industrije.

Takođe je dodala i da je urađen centralni registar energetskih pasoša u kome će moći da se nađu podaci o tome kolika je ušteda objekta ostvarena nakon sanacije, kolike su uštede energije na novim zgradama, a biće postavljeni i podaci o licenciranim firmama i inženjerima koji izdaju energetske pasoše.

Konferencija „Energetska efikasnost u zgradarstvu – Srbija 2014“ održana je pod pokroviteljstvom Nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomiju i energetiku i u sklopu izvozne inicijative za energetsku efikasnost. Na konferenciju su nemačke kompanije predstavile svoje proizvode, a dat je i pregled aktuelnog stanja tehnike i najvažnijih tržišnih dešavanja iz oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu.

Sandra Jovićević

foto: vesti.rs