Najavljeno osavremenjavanje HE „Pirot“

Srbija

HE PirotMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine gospođa Zorana Mihajlović posetila je danas opštinu Pirot. U sklopu ove posete obišla je hidroelektranu „Pirot“ koja posluje u okviru Privrednog društva „Hidroelektrane Đerdap“ i ovom prilikom najavila ulaganje u osavremenjavanje ove hidroelektrane, kako bi njen rad postao još efikasniji. Naime, planirano je da se u ovu hidroelektranu uloži između 10 i 20 miliona evra, a sredstva bi mogla biti obezbeđena iz međunarodnih finansijskih institucija.

Gospođa Mihajlović prilikom ove posete istakla je da će „Elektroprivreda Srbije“ i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine raditi na planu ulaganja u HE „Pirot“, kao i da je moguće da to bude sastavni deo ovogodišnjeg plana poslovanja EPS-a. Ona je podsetila i da postoji problem između lokalne samouprave i rukovodstva ove hidroelektrane, ali i ukazala da će ovo ministarstvo pomoći u rešavanju ovog problema koji je u vezi eksproprijacije zemljišta.

Inače, izgradnja HE „Pirot“ počela je 1983. godine, a prvi agregat pušten je u rad 1990. godine, tako da ova hidroelektrana predstavlja najmlađu hidroelektranu u Republici Srbiji.

S.J.