Najavljena izgradnja javnih skladišta za biomasu u Vojvodini

Srbija

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovineIz Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine najavljeno je da će uskoro početi primenjivanje novih mera u oblasti obnovljivog izvora energije, biomase. U planu je povećanje proizvodnje energenata iz biomase, a zatim i izgradnju objekata za njihovo skladištenje. Ove mere će biti preduzete u cilju promovisanja energije iz obnovljivih izvora, ali i pomoći proizvođačima.

Proizvođači će u javnim skladištima moći da skladište pelet i brikete što će im omogućiti nesmetanu proizvodnju ovih energenata nezavisno od ponude i potražnje.

Time će se obezbediti znatna količina energije iz obnovljivih izvora i smanjiti cena struje, što je značajno za povećanje energetske efikasnosti i razvijanja svesti o očuvanju životne sredine.

Inicijativa za izgradnju ovakvih skladišta je prvi put pokrenuta na sastanku u oktobru na kojem su prisustvovali proizvođači peleta i briketa iz Vojvodine, pokrajinski sekretar gospođa Nataša Pavićević Bajić i načelnik odeljenja Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva gospodin Siniša Kotur.

Tom prilikom je istaknuta neophodnost ovakvih skladišta za dalji razvoj tržišta biomase, ali i najavljena njihova izgradnja u toku sledeće godine.

Lokacije javnih skladišta biomase bi trebalo da budu poznate do kraja ove godine.

S.J.