Najavljen tender za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu

Foto-ilustracija: Pixabay

Kolektori, oko 26 km kanalizacione mreže u selima i postrojenja za preradu otpadnih voda nešto je što se godinama najavljuje i planira, a sada je početak izgradnje izvesniji jer Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije najavilo raspisivanje međunarodnog tendera za ovo postrojenje. Ovaj tender prvobitno je najavljen za 2019. godinu.

Nakon što je urađena projektna dokumentacija, sada su se stekli svi preduslovi da se ovaj tender raspiše.

Sem prečišćavanja vode i pozitivnog uticaja na zaštitu životne sredine, ovaj projekat bi, ranije je najavljeno, trebalo da reši i plavljenje kritičnih delova Niša.

„Projekat obuhvata sanaciju oko 4 km postojećih kolektora, oko 20 km novih, oko 26 km nove kanalizacije u selima, pumpne stanice na mreži, izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Ciganski ključ i prečišćavanje otpadnih voda na VTP Medijana“, stoji u najavi tendera.

Pročitajte još:

Postrojenje za preradu otpadnih voda je već nekoliko decenija na dnevnom redu, a skoro da nema garniture vlasti koja nije njegovu izgradnju najavljivala kao svoj prioritet. Marta 2017. najavljeno da će gradnja početi 2019. godine i da će trajati tri godine.

Autor: M.J.

Izvor: Južne vesti