Nagrađene inovativne ideje za klimatski otpornije lokalne zajednice u Srbiji

Srbija | Održivi razvoj

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizovali su Sajam ideja i dodelu nagrada za inovativnost, u okviru zajedničkog projekta pod nazivom „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera dodelili su nagrade najinovativnijim projektnim idejama za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, pristiglim na javni poziv u okviru „Izazova za inovativna rešenja“ koji je prvi put pokrenut u Srbiji u oblasti klimatskih promena. Prisutnima su se obratili i zamenik šefa misije Ambasade Kraljevine Švedske u Srbiji Joakim Vern i pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Saša Lazović.

Potraga za održivim rešenjima za klimatski pametne zajednice u Srbiji naišla je na veliki odziv širom Srbije. Pristiglo je 111 prijava, pri čemu su najveći broj predloženih ideja podnela fizička lica (43), zatim organizacije civilnog društva (20), jedinice lokalne samouprave (16), naučno-istraživačke i obrazovne institucije (14), privrednia društva (12) i javno-komunalna preduzeća (6). Odabrano je 25 najinovativnijih ideja i timova koji će dobiti finansijsku i stručnu podršku, a još devet izabranih moći će da koristi podršku „Klimatskog inkubatora“, ustanovljenog od strane projekta. U Klimatskom inkubatoru projektni timovi će imati mentorsku podršku i pomoć u pronalaženju izvora sufinansiranja, promociji i povezivanju sa drugim klimatskim inovatorima.

Odziv na koji je naišao naš poziv i kvalitet dostavljenih ideja, još jednom je dokazao da je Srbija zemlja pametnih i kreativnih ljudi, i da je moguće, uz pravi podsticaj, da sopstvenom pameću i radom u oblasti zaštite životne sredine promenimo Srbiju na bolje, rekao je ministar Goran Trivan. Srbija je posvećena dostizanju globalnih ciljeva za ublažavanje posledica i prilagođavanje klimatskim promenama, u okviru dostizanja savremenih standarda i strateških evropskih ciljeva, naglasio je.

Jedan od glavnih kriterijuma pri ocenjivanju pristiglih ideja bio je da inovacija bude u skladu sa potrebama razvoja lokalne zajednice u kojoj se primenjuje, kao i da istovremeno pruža mogućnost za angažovanje i uključivanje žena, mladih i marginalizovanih društvenih grupa, rekla je zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera i dodala da UNDP ostaje pouzdan partner Vladi Republike Srbije u ispunjavanju Sporazuma iz Pariza o klimatskim promenama i ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja, uključujući i one koji se odnose na borbu protiv klimatskih promena.

Inovativna tehnička rešenja i poslovni modeli će naći svoju primenu u 16 opština i gradova, Beogradu, Staroj Pazovi, Inđiji, Pećincima, Rumi, Pančevu, Kikindi, Rumenki, Smederevu, Šapcu, Veterniku, Kraljevu, Kruševcu, Vrnjačkoj banji, Nišu, Čačku, ali i širom Srbije zbog velike mogućnosti njihove dalje široke primene u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom, unapređenja saobraćaja, poljoprivrede, šumarstva.

Lokalni razvoj otporan na klimatske promene je petogodišnji projekat koji ima za cilj da se, kroz partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora, podrži razvoj projekata koji imaju za cilj da se smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i lokalne zajednice u Srbiji učine otpornijima na promene klime. Projekat sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), I finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Partneri na Projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske i nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.