Nagrade za nekorišćenje auta u Bolonji: Besplatno pivo, sladoled i popust na odeću

Mobilnost

Stanovnici italijanskog grada Bolonje u prilici su da za pešačenje, vožnju bicikla i korišćenje javnog prevoza osvajaju poene koje mogu da zamene za sladoled, pivo ili karte za bioskop.

Foto-ilustracija: Unsplash

Aplikacija Bella Mossa (ital. dobro delo) izum je urbaniste Marka Amadorija. Ona doprinosi suzbijanju zagađenja vazduha tako što podstiče građane da umesto volana automobila radije izaberu svoje noge, pedale ili kartu za autobus kako bi zauzvrat dobili različite proizvode i usluge lokalnih majstora koji su podržali ovu shemu.

Kada Bolonjci skinu aplikaciju na svoj telefon, ona prati njihovo kretanje pomoću GPS sistema.

Zahvaljujući „dobrom delu“, žitelji Bolonje mogu da štampaju fotografije uz popust ili da dobiju vaučere za kupovinu voća, uzmu besplatan svež hleb ili jedu u restoranima za 25 odsto umanjenu cenu, zaslade se sladoledom, obuku se u vintidž garderobu za manji račun ili „zarade“ 200 evra za električni bicikl

„Sistem prikupljanja bodova u aplikaciji ne zasniva se na pređenoj razdaljini, već na pojedinačnom putovanju, zato što je bitno da čak i kada prelazite kraću udaljenost poput jednog kilometra, to činite na održiv način“, objasnio je Amadori. U toku jednog dana, korisnici imaju mogućnost da u aplikaciji registruju najviše četiri eko-putovanja.

S obzirom na to da je Bella Mossa doživela veliku popularnost među Bolonjcima, ima reči o produženju prvobitno planiranog četvoromesečnog perioda.

Prema nalazima Svetske zdravstvene organizacije, više od 91 odsto čovečanstva udiše zagađen vazduh zbog čega na godišnjem nivou umire po sedam miliona ljudi.

Izduvni gasovi iz automobila negativno se odražavaju na kvalitet vazduha, stoga je bilo koja inicijativa koja će pružiti podstrek da se odreknemo svojih četvorotočkaša – poželjna, a pogotovo ako bi na naš tanjir, nakon vožnje bicikla, donela picu.

Jelena Kozbašić