Nagrada Đorđe Vajfert za 15 društveno odgovornih kompanija

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan danas je na svečanosti u Privrednoj komori Srbije uručio Nacionalnu nagradu „Đorđe Vajfert“ predstavnicima 15 kompanijama za društveno odgovorno poslovanje, i tom prilikom rekao da je privreda, a posebno domaće kompanije, suštinski najznačajniji motor u zaštiti životne sredine i napretka Srbije.

„Nema društveno odgovornog poslovanja ali ni konkuretnosti ako se ne vodi računa o ekologiji. Domaće kompanije i domaći investitori koji postižu i promovišu ekološke standarde najvažni su za razvoj i napredak Srbije“, rekao je ministarTrivan.

Ukazujući da smo zahvaljujući ekstremno brzom tehnološkom napretku u poslednjih 200 godina temeljno devastirali Planetu, Trivan je naglasio da klimatski ekstremi svakodnevno svedoče koliki je uticaj energetskih industrija, fosilnih goriva i gasova na efekte staklene bašte.

Ministar je upozorio da uprkos glasu ekologa širom sveta, različitih rezolucija i preporuka, međunarodnih organizacija, čak i Svetske organizacije za životnu sredinu, da se smanje efekti staklene bašte, srednja godišnja temperatura raste.

„Motor promena i pozitivnih i negativnih u svetu je kapital i profit i vlasnici kapitala“, rekao je Trivan. On je međutim ukazao da ohrabruje što je u poslednje godinu, dve došlo do promene snaga i da dolazi do konsenzusa između vlasnika kapitala i svih onih koji se bore za opstanak i zdravlje planete Zemlje.

Ministar Trivan je uručujući priznanja predstavnicima izabranih firmi i preduzeća, zahvalio kompanijama koje su pokazale da odgovornim poslovanjem i odnosom prema društvu i zajednici doprinose napretku Srbije.

U kategoriji malih i mikro privrednih društava nagrađeni su: „Infostud 3“, Subotica, „Neofyton“, Novi Sad, „Novitet“, Žitkovac, Omladinski edukativni centar, Niš, farmaceutska kompanija GSK, Beograd. U kategoriji srednjih  kompanija laureati su: „TeleGroup“, Beograd, Specijalna bolnica „Čigota“, Zlatibor, „Vega IT Sourcing“, Novi Sad, „Bosis“, Valjevo, „Manpower“, Beograd. U kategoriji velikih društveno najodgovorniji su: „Tarket“, Bačka Palanka, DM DROGERIE MARKT, Beograd, „Telekom Srbija“, Beograd, „Metalac“, Gornji Milanovac, NIS AD, Novi Sad.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

Željka Vesić