Nafta skuplja, danas sastanak OPEK-a

Svet | Nafta

indexČlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) će na današnjem sastanku u Beču pokušati da finalizuju dogovor o prvom smanjenju proizvodnje nafte u osam godina, u nastojanju da podignu niske cene tog energenta.

„Kao što sam vam juče rekao, svi radimo veoma naporno. Očekujemo vrlo pozitivan sastanak i nadamo se da ćemo vam preneti dobre vesti kada završimo“, izjavio je ministar za energetiku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Suhail al-Mazruej, pre početka pregovora, a prenosi agencija Frans pres.

Ostaje da se vidi da li će vodeće članice naftnog kartela, Saudijska Arabija, Iran i Irak, biti u mogućnosti da prevaziđu rivalstvo i da dogovore kvote o rezanju proizvodnje.

Dok su ministri OPEK-a odlazili na radni doručak uoči početka zvaničnih pregovora, cene nafte su blago porasle, oporavljajući se od jučerašnjih gubitaka.

U ranom trgovanju u Londonu, američka „laka“ nafta WTI za isporuke u januaru ojačala je za 69 centi, na 45,92 dolara za barel, dok je severnomorska nafta „brent“ za dostavu u januaru porasla za 86 centi, na 47,24 dolara po barelu.

Ukoliko članice OPEK-a ne postignu dogovor, stručnjaci veruju da će cene nafte, koje su već više nego upola manje u odnosu na nivo iz 2014. godine, nastaviti da padaju, možda na 40 dolara ili čak 30 dolara za barel.

To bi, takođe, nanelo dodatni udarac ionako krhkom kredibilitetu OPEK-a koji je osnovan pre 56 godina.

U septembru, naftni kartel je u načelu dogovorio da će smanjiti proizvodnju na nivo od 32,5 do 33 miliona barela dnevno, što znači da će srezati proizvodnju za između 600.000 i 1,1 milion barela nafte dnevno.

Finalizovanje dogovora se, međutim, pokazalo teškim, s obzirom na to da Iran želi da vrati proizvodnju na nivo na kom je bila pre uvođenja sankcija toj zemlji, a da Iraku nedostaju finansijska sredstva u borbi protiv islamista.

Izvor:tanjug.rs

V.V.