Nađeno 900 flaša konjaka za cara Nikolaja Drugog na dnu mora

Vesti | Svet

Foto: YouTube (screenshot)

Početkom 20. veka švedski brod „Kiros“ koji je isplovio za Petrograd, nosio je 50 sanduka francuskog konjaka i 15 sanduka likera za ruskog cara Nikolaja Drugog.

Brod se prema Rusiji uputio u maju 1917, a Nikolaj je abdicirao dva meseca ranije.

Rusija je u to vreme bila još uvek u ratu sa Nemačkim carstvom, tako da je nemačka podmornica zaustavila brod, premda švedski, poslat iz Francuske, te u osnovi neutralan.

Nemačka podmornica UC-58 presrela ga je dok je prolazio pored ostrva Aland u Baltiku, između Švedske i Finske, i optužila ih za krijumčarenje. Prema tadašnjem zakonu u ratnim uslovima, naterali su ih da pređu na drugi brod, a njihov su potopili.

Tako je svih 900 flaša završilo na dnu mora.

Početkom novog milenijuma je brod otkriven, ali su kasnije izgubili pravac. Nedavno su se islandski i švedski timovi upustili u ovu akciju i izvukli sve boce konjaka „De Haartman & Co“ i likera „Benediktin“ u originalnoj ambalaži, sa 77 metara dubine.

Mnoge boce nose originalne voštane pečate, te veruju da su netaknute.

Dodatni značaj ovog pronalaska je u tome što se posmatra kao dodir sa istorijom od pre celog veka. Ispitivanjem u laboratoriji zaključili su da je piće u dobrom stanju, s obzirom na to da je ipak čuvano na mračnom i hladnom mestu, što ovom tipu alkohola odgovara.

Aukcijska cena boca biće naknadno određena.

Jelena Cvetić