Nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 27 do juna

Vesti | Srbija | Klimatske promene

Foto-ilustracija: Pixabay

Srbija planira da prvi nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 27 – životna sredina, pripremi do juna a da konačna verzija bude spremna do decembra. U pregovorima o tom poglavlju verovatno će se tražiti 16 prelaznih perioda za primenu direktiva. Srbija će morati da radi na uspostavljanju stabilnog mehanizma finansiranja i jačanju administrativnih kapaciteta u oblasti životne sredine, rečeno je na treningu za medije o životnoj sredini koji je ove nedelje održan u Sentandreji, u Mađarskoj.

Sekretar pregovaračke grupe za poglavlje 27, Sandra Milićević Sperlić, rekla je da je u planu da se prvi nacrt pregovaračke pozicije priremi do juna a finalna verzija uputi na usvajanje Vladi do decembra, pošto prođe konsultacije sa Evropskom komisijom, i zatim dostavi Komisiji.

Sažetak pozicije bi od juna bio dat na komentare javnosti, a plan je da se do septembra unesu eventualne izmene na osnovu toga, rekla je Milićević Serlić na treningu koji je za srpske novinare organizovao Regionalni centar za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu (REC) od 9. do 11. aprila u svom sedištu – „pametnoj“, energetski efikasnoj zgradi sa niskim nivoom emisija, u Sentandreji.

– Srbija se nada da bi, pod uslovom da se sve odvija u skladu s njenim planovima, u martu naredne godine mogla da usledi i pregovaračka pozicija EU – rekla je ona.

Više o ovoj temi pročitajte na portalu Euractiv u članku koji je napisala Maja Poznatov.