Nacionalni parkovi iz Crne Gore predstavili prirodne i turističke vrednosti mađarskom NP Orsegi

Vesti | Region

U cilju upoznavanja sa prirodnim i kulturnim vrednostima, turističkom ponudom, te načinom organizacije i promocije crnogorskih nacionalnih parkova sa fokusom na razvoj ekoturizma, predstavnici nacionalnog parka Orsegi iz Mađarske (Őrségi Nemzeti Park), boravili su u studijskoj poseti nacionalnim parkovima Durmitor i Skadarsko jezero, u periodu od 23-26. avgusta.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Studijska poseta predstavljala je dobru priliku za razmenu iskustava, promociju prirodnih vrednosti i lepota, kao i turističkih proizvoda baziranih na prirodi i aktivnom odmoru u crnogorskim zaštićenim područjima.

Predstavnici mađarskog nacionalnog parka imali su priliku da u Nacionalnom parku Durmitor uživaju u pješačkoj turi do Škrčkog ždrela sa kojeg se pruža prelep pogled na Prutaš, Šarene pasove i Škrčku dolinu i informišu se o ulozi nacionalnog parka u razvoju turističkih proizvoda.

U NP Skadarsko jezero posetili su Centar za posetioce na Vranjini i učestvovali u radionici.

Posebno su se interesovali za značaj i ulogu nacionalnog parka u razvoju turističke ponude zasnovane na održivom razvoju, kao i međusobnu povezanost i saradnju nacionalnih parkova Crne Gore sa turističkom privredom, lokalnim preduzetnicima i turističkim agencijama.

Tokom vožnje brodom na relaciji Vranjina-Manastirska tapija-Ostrvo Grmožur-tvrđava Lesendro, obišli su interesantne lokalitete, kao i dominantna staništa Skadarskog jezera.

Takođe, je bilo reči i o načinu funkcionisanja mađarskih nacionalnih parkova i PaNaNet mreži – prekograničnom projektu koji objedinjuje zaštićena područja istočne Austrije i zapadne Mađarske.

Nacionalni park Orsegi je mađarski nacionalni park osnovan 2002, s ukupnom površinom od oko 440 kilometara kvadratnih.

Milisav Pajević