Nacionalni parkovi Crne Gore pravi užitak za ljubitelje prirode

Vesti | Region

 

Foto: JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“

Foto: JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“

Direktor JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“ Elvir Klica gostujući u Jutarnjem programu, TV Crne Gore 1, govorio je o turističkoj sezoni i istakao da Nacionalni parkovi Crne Gore beleže rekordne rezultate, kao i da je prošle godine bilo 330.000 posetilaca, što je za 30 odsto više u ovom periodu u odnosu na isti period prošle godine.

– Pred nama su dva meseca, septembar i oktobar, koja su podjednako interesantna za posete u Parkovima. Ono što je jako važno, to je da u kontinuitetu radimo na kreiranju novih proizvoda i unapređenju turističke infrastrukture. Otvorili smo dva nacionalna restorana koja, između ostalog, uz nove sadržaje, mogu doprineti ublažavanju sezonalnosti i boljoj posećenosti NP Durmitor i NP Biogradska gora i u zimskom periodu, rekao je Elvir Klica.

On je podsetio da su u predsezoni učestvovali na nekoliko značajnih međunarodnih sajmova u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore, i realizovali brojne aktivnosti u cilju pripreme sezone.

Klica je je najavio promociju mobilne aplikacije i novog sajta JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“, za sredu, 5. septembar, sa početkom u 19. časova ispred Centra za posetioce na Vranjini.

– Kada je reč o mobilnoj aplikaciji, ističemo da će njeni korisnici imati mogućnost da se brže i jednostavnije informišu o raznovrsnoj turističkoj ponudi NP Durmitor, NP Biogradska gora, NP Skadarsko jezero, NP Lovćen i NP Prokletije, kao i njihovom prirodnom i kulturnom nasleđu. Svi zainteresovani će biti u mogućnosti da odaberu jedan od pet nacionalnih parkova, a zatim da pretražuju na interaktivnoj mapi više od 150 lokacija koje se preporučuju. Svaka lokacija sadrži opis, fotografije, kao i navigaciju iste. Takođe će korisnici moći da istražuju prirodne lepote Crne Gore kroz bogat sadržaj virtuelnih tura, galerije, istorije i kulture, kao i da kroz redovna obaveštenja budu informisani o svim dešavanjima u parkovima, informisao je Klica.

Mobilna aplikacija i sajt su svojevrsni digitalni vodič kroz zaštićena prirodna područja Crne Gore kroz svih pet nacionalnih parkova. Aplikacija je dostupna na Google play prodavnici pod nazivom Nacionalni parkovi Crne Gore. Sajtu je moguće pristupiti putem veb adrese www.nparkovi.me, a isti će biti vidljiv nakon prezentacije.

Milisav Pajević