Nacionalni park „Una“ je izuzetno važan za razvoj turizma u BiH

Vesti | Region

 

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo juče je s direktorom JP Nacionalni park „Una“ Amarildom Mulićem potpisala ugovor o redovnom finansiranju za 2018. godinu u iznosu od 500.000 KM.

Zbog svoje lokacije i sadržaja, Nacionalni park „Una“ je izuzetno važan za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini.

Osim prirodnih lepota, ovaj prostor ima i kulturno-istorijsku vrednost, jer obiluje bogatim nasleđem arheoloških nalazišta i istorijskih spomenika, kao i ostacima srednjevekovnih utvrda i sakralnih objekata različitih vera i kultura.

Nacionalni park „Una“ postaje prepoznatljiv od strane ključnih učesnika u procesu njegovog razvoja, tako da ga rezultati koje beleži i celokupan turističko-ugostiteljski sektor svrstavaju među najbitnije prirodne i ekonomske resurse ovog dela Federacije BiH.

U 2017. godini, ostvareno je 85.000 poseta, što je 30 posto više u odnosu na godinu ranije. Broj poseta je svake godine za 30 posto veći u odnosu na prethodnu, što se smatra dobrim pokazateljem rada i funkcionisanja čime je ostvaren i porast vlastitih prihoda.

– Treba naglasiti da su postignuti rezultati ostvareni uz veliku pomoć i podršku Vlade FBiH i Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma, kao i ostalih domaćih i međunarodnih partnera i prijatelja Nacionalnog parka „Una“, kazao je Mulić.

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo istakla je da, u naredne tri godine, Nacionalni park „Una“ treba da bude samoodrživ.

– U svrhu ostvarenja toga cilja, resorno ministarstvo je iznosom od 100.000 KM iz budžeta za 2017. godinu finansiralo izgradnju vodovoda Ćelije – Štrbački Buk, za čiju realizaciju je nadležan Grad Bihać i početak radova se očekuje krajem septembra ove godine. U okviru programa unapređenja ukupne turističke ponude, Federalno ministarstvo je finansiralo i prošlogodišnju manifestaciju UNA Regata, kazala je Edita Đapo.

Ministarka zaštite životne sredine i turizma je dodala da je Federalna vlada kroz transfer nižim nivoima vlasti podržala projekat asfaltiranja pristupnih puteva iznosom od milion KM, a završetak KfW projekta instalacije sistema za prečišćavanje otpadnih voda sufinansirala je sa 500.000 KM.

Za samoodrživost Nacionalnog parka „Una“ od vitalnog je značaja i puštanje u funkciju dela Unske pruge za potrebe organizacije turističkih obilazaka vozom na relaciji Bihać – Kulen Vakuf i Bihać – Martin Brod, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma.

Milisav Pajević