Nacionalne parkove Crne Gore posetilo 340 hiljada turista

Vesti | Turizam | Region

Crnogorske nacionalne parkove ove godine je posetilo oko 340 hiljada turista, što je za 30 odsto više u odnosu na prethodnu, ili 70 hiljada više posetilaca nego u istom prošlogodišnjem periodu, kazao je direktor JP Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) Elvir Klica.

Foto: MORT/ Admir Lalić

Rekordan broj posetioca je u NP Prokletije.

To je rekordan boj zadovoljnih posetilaca, jer ih je opredelila želja za nesvakidašnjom prirodom i posebnim doživljajem.

„Naša obaveza je da uz veliku posetu prvenstevno čuvamo i štitimo naše prirodno bogatsvo što nam daje za pravo da se radujemo i da verujemo će uz veće posete nacionalnim parkovima, i priroda ostati očuvana.

Rezultat dobrih poseta ujedno je i potvrda napornog rada turističke privrede i turističkih agencija.

Pomenuo bih investicije koje se planiraju u narednom periodu, očekujem da ćemo brzo valorizovati bivše vojne karaule“, rekao je Klica.

Takođe je najavio da će ove godine biti ugovoreni radovi na vojnoj karauli Gradina.

Pored tih vojnih karaula radi se i na rekonstrukciji putne infrastrukture, radiće se put prema Grebajama, prema Ropojani, i saniraće se put preko same planine.

On je ocijenio da, iako se radi o najmlađem parku, benifiti će tek biti vidjlivi, jer se i turistička privreda ubrzano razvija, odnosno sve je veći broj smeštajnih kapaciteta i ugovaranje aranžmana od agencija.

Gastro turizam je definitivno u porastu, što će generisati svakako prihode svih koji svoje biznise ostvaruju u zonama nacionalnih parkova“, rekao je Klica.

Da je država spremna da valorizuje zaštićena područja, upravo govori činjenica koja se veže za investicije u zonama nacionalnih parkova.

Velika poseta nacionalnim parkovima je dokaz da Crna Gora na svetskoj turističkoj mapi nije prepoznata samo po prelepom primorju, već i po prirodnim bogatstvima, odnosno po sistemu nacionalnih parkova.

Milisav Pajević