Nacionalna strategija aproksimacije u oblasti životne sredine – EAS 2

15497625_10154532401237839_419355863_nDanas je najavljen početak projekta „Dalja implementacija Nacionalne strategije aproksimacije u oblasti životne sredine – EAS 2″, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a finansira EU. Kao konsultanti na ovom projektu navedene su Eptisa iz Španije, PM grupa iz Irske i UBA iz Austrije. Rok za realizaciju ovog projekta je 24 meseca ,tačnije do oktobra 2018.

Glavni cilj programa je da podrži nadležna ministarstva i Pregovaračku grupu 27 u jačanju institucija i strateškom planiranju u okviru Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promene. Ovom prilikom prisutnima se u uvodnom delu obratio u Narodnoj skupštini Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji i  Dr Stana Božović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Na konferenciji je po prvi put detaljno predstavljen program koji treba da omogući približavanje pravnih tekovina EU u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, kao  i primeri dobre prakse iz drugih zemalja. Program obuhvata aktivnosti koje se odnose na tri glavne komponente: jačanje institucija za implementaciju zakonodavstva u oblasti životne sredine, jačanje kapaciteta za planiranje implementacije EU Direktiva koje zahtevaju značajna finansijska ulaganja (posebno u oblasti voda i otpada) i jačanje kapaciteta za investiciono i finansijsko planiranje projekata u oblasti životne sredine.

Gospođa Stana Božović je izjavila da je Srbija trenutno u pripremi pregovaračke pozicije, i da se očekuje sredinom 2017. izlazak sa prvim nacrtom. U ovom procesu mnogo će pomoći projekat koji je danas zvanično započet. Njega finansira delegacija EU i radiće na strategiji aproksimacije za životnu sredinu, a to znači da će se detaljno raditi u okviru svih oblasti koje uključuju 10 planova.

-Osam planova se konkretno odnosi na upravljanjem otpadom i na direktive koje se tiču sistema prečišćavanja otpadnih voda i vodosnabdevanja. Deveta je rad na analizi administrativnih kapaciteta za životnu sredinu, deseta je pitanje finansiranja ove oblasti. Znači da smo u svim ovim dokumentima pošli od strategije aproksimacije Vlade Republike Srbije iz 2011. Upravo kroz ovaj projekat mi ćemo imati mogućnost da dobijemo tačnu informaciju kada, koliko novca ,i iz kojih izvora će morati da se obezbedie sredstva kada je reč o svim našim obavezama iz Poglavlja 27. Važno je da znamo koje su nam slabe tačke, a to jesu administrativni kapaciteti. Na tome moramo posebno raditi, a što je najvažnije treba uspostaviti stabilan sistem finansiranja – izjavila je gospođa Božović.

Naglasila je još jednom značaj uspostavljanja Zelenog fonda, a o tome je Vlada donela odluku 9.novembra 2016. godine. Pravi okvir za ovu aktivnost je Zakon o zažtiti životne sredine koji je donet početkom 2016. godine.

-Očekujem 1.1.2017.godine da počne sa radom Zeleni budžetski fond, što znači da moramo permanentno raditi na procesu koji favorizuje stabilni sistem finansiranja. Naša aproksimacija iz 2011. podrazumeva da je za implementaciju potrebno oko 10 i po milijardi evra .

Gospodja Božović je za Energetski portal potvrdila da su na ovom procesu radile sve zainteresovane strane, svi aktivni subjekti na lokalnom nivou jer su krajnji korisnici građani Srbije. Ona ističe lokalne samouprave, SKGO, Privrednu komoru Srbije, samu privredu Srbije jer su u pitanju  veliki infrastrukturni projekti .

Vesna Vukajlović

Foto:www.energetskiportal.rs