Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu mleka dobiće akreditaciju

Vesti | Hrana

Foto: https://pixabay.com

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović najavio je danas da će Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu mleka dobiti akreditaciju 14. ili najkasnije 17. decembra, čime će biti osposobljena za superviziju kvaliteta mleka na čitavoj teritoriji Srbije.

Nedimović je, učestvujući na panelu o bezbednosti hrane u Srbiji, objasnio da će država imati pravo da kontroliše šta se radi na njenom tržištu, ocenivši da se takva kontrola neće svima svideti, naročito monopolistima.

On je naveo da će izmene Zakona o bezbednosti hrane dati osnovu državi da u svojstvu supervizora kontroliše svu hranu na tržištu.

Takođe, kako je dodao, u aprilu naredne godine radiće se i laboratorija za bezbednost hrane, koja će najpre dobiti akreditaciju za deo koji se odnosi na mikrotoksine, pesticide, tako da će se kontrolom nacionalne laboratorije pokriti više od 95 odsto tržišta hrane.

Prema njegovim rečima, Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici ima opremu koja ne postoji u krugu od 1.000 kilometara, pa uzorci više neće morati da se šalju na superanalize u druge zemlje.

Milisav Pajević