Na Welcome Spring Festivalu promovisana kampanja „Nisam za bacit!“

Foto: fzoeu.hr

Ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić i direktor Fonda Dubravko Ponoš povodom obeležavanja Dana planete Zemlje učestvovali su na Zrinjevcu na Welcome Spring Festivalu koju organizuje ekološka zadruga Priroda za sve. Zajedno s učenicima srednjih škola učestvovali su u takmičenju Male olimpijade otpada te ujedno promovisali informativno-edukativnu kampanju „Nisam za bacit!“

Tema ovogodišnjeg međunarodnog obeležavanja Dana planeta Zemlje je „Kraj plastičnom zagađenju“ i usmerena je pružanju informacija o održivom upravljanju otpadom i podsticanju stanovništva na promene u navikama.

Evropska komisija se svojom novom strategijom o plastici donesenoj početkom ove godine obavezala na smanjenje količina plastičnog otpada. U skladu s novim planovima, do 2030. godine sva će plastična ambalaža na tržištu EU-a biti prikladna za recikliranje, potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu će se smanjiti, a upotreba mikroplastike će se ograničiti čime će se sprečiti dalji porast otpada u morima i okeanima. Cilj je zaštititi okolinu i istovremeno stvoriti temelj nove privrede u koje je uključena plastika, tako da se u dizajnu i proizvodnji u potpunosti poštuju potrebe u pogledu ponovne upotrebe, popravka i recikliranja te razvijaju održiviji materijali.

U tom pravcu ide i Hrvatska – novi sistem upravljanja otpadom koje uspostavlja Ministarstvo zaštite okoline zajedno s Fondom i jedinicama lokalne samouprave temelji se na što većem postotku razvrstavanja otpada. Kako bi se to postiglo Ministarstvo je putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osiguralo sredstva za nabavku kontejnera za razvrstavanje otpada. Konkurs je u toku, a gradovi i opštine svoje prijave šalju u Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost.

Učestvujući na Welcome Spring Festivalu direktor Fonda Dubravko Ponoš je podsetio da je potrebno kontinuirano sprovoditi edukaciju na svim nivoima jer su informisani i odgovorni građani stub celog sistema i jamac uspeha održivog upravljanja otpadom.

izvor: fzoeu.hr

Sandra Jovićević