Na ulicama Varvarina 30 kontejnera za reciklažu

Foto-ilustracija: Pixabay

Staklo se može beskonačnu puta reciklirati i iznova koristiti. Reciklaža jedne tone stakla štedi oko 40 odsto energije i 50 odsto vode potrebne za proizvodnju nove staklene ambalaže, a zagađenje vazduha se smanjuje za oko 20 odsto.

Nažalost u Srbiji se svega 48 odsto staklene ambalaže recikilra i to je potrebno promeniti. Ona uglavnom završi na divljim deponijama, a potrebno je više od 5.000 godina kako bi se staklo raspalo.

Kako bi se to promenilo u gradovim širom naše zemlje postavljaju kontejneri za reciklažu stakla. Nakon Sombora, Niša i Kragujevca, u Varvarinu je postavljeno 30 novih kontejnera za reciklažu u koje stanovnici ovog kraja mogu da odlažu staklenu ambalažu i da na taj način doprinesu odgovornom upravljanju otpadom i zaštite životnu sredinu.

Zahvaljujući projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ 30 kontejnera u obliku zvona raspoređeno je na ulicama Varvarina, a građani i ugostitelji pozvani su da u njih ubace iskorišćene prazne flaše i tegle, kako bi sprečili da ovaj ambalažni otpad završi na deponijama, navodi se na sajtu ovog grada.

Projekat u Srbiji kroz saradnju sa odabranim gradovima i opštinama sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), zajedno sa kompanijom Sekopak i uz finansijsku podršku Apatinske pivare.

O postavljenim kontejnerima brinuće JKP “Varvarin”, radnici ovog preduzeća pratiće popunjenost i prazniće ih.

Energetski portal