Na teritoriji centralne Srbije počeo program suzbijanja larvi komaraca

Vesti | Srbija

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da će, u cilju sprovođenja programa suzbijanja larvi komaraca na teritoriji centralne Srbije za 2019. godinu, od 21. do 25. maja biti sproveden monitoring koji će u prvoj fazi obuhvatiti pet okruga: Kolubarski, Braničevski, Mačvanski, Pomoravski i Podunavski.

Foto: Pixabay

Monitoringom se prate larve komaraca, utvrđuje brojnost larvi u staništima, izrađuje mapa postojećih i potencijalnih staništa larvi i mapiraju žarišta, nakon čega će biti sprovedeno i njihovo suzbijanje.

Program za suzbijanje larvi komaraca sprovodiće se od sredine maja do 31. oktobra na području 17 upravnih okruga Republike Srbije – centralna Srbija sa pripadajućim gradovima i opštinama (99 lokalnih samouprava).

Ukupna površina obuhvaćena programom je 20.000 hektara, kao i ostale površine na kojima se pojavi potreba, odnosno ukupno 25.000 hektara.

Utvrđivanje brojnosti larvi komaraca i njihovo tretiranje vršiće se u staništima komaraca – priobalje reka, potoci, bare, retenzije i jezera.

Vlada Republike Srbije je 14. septembra 2018. godine obrazovala Tim za jedinstveno sprovođenje aktivnosti suzbijanja komaraca, koji je izradio predlog programa za suzbijanje larvi komaraca na teritoriji Republike Srbije, koji se odnosi na centralnu Srbiju za 2019. godinu.

Rukovođeni zajedničkim interesom zaštite stanovništva od zaraznih bolesti i u cilju sprovođenja pomenutog programa, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je, nakon sprovedenog postupka javne nabavke, posao monitoringa i suzbijanja larvi komaraca poverilo ,,Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo“ za usluge nadzora i monitoringa.

Takođe, za usluge aplikacije preparata za sprovođenje programa suzbijanja larvi komaraca, posao je poveren ,,Eko-dez“ d.o.o iz Beograda, navodi se u saopštenju.

Milisav Pajević