Na Tajlandu uginuo kit, uzrok smrti- plastika

Vesti | Svet | Upravljanje otpadom

Prošle nedelje, na jugu Tajlanda, na granici sa Malezijom, u plitkim vodama pronađen je kit na izdisaju.

Veterinarski tim pokušao je da spase životinju, koja je pritom iz sebe izbacila pet plastičnih kesa, navodi se u saopštenju. Nakon jednog dana bezuspešnog truda, kit je uginuo.

Rezultati autopsije su pokazali da je nesrećna životinja u želucu imala 80 plastičnih kesa, ukupne težine oko osam kilograma, ističe Ministarstvo pomorstva.

Foto-ilustracija: Pixabay

Biolog i predavač na Univerzitetu Kasersart u Bangkoku, Ton Tamrongnavasavat, objašnjava da zbog kesa kit nije mogao da ispravno vari hranu i da je uginuo od gladi.

Tajland je jedna od zemalja koja troši najviše plastičnih kesa u svetu, što svake godine dovodi do smrti stotina morskih živih bića koja žive u blizini posećenih plaža te zemlje.
Svake godine najmanje 300 morskih životinja, među kojima kitovi, morske kornjače i delfini, nastrada u tajlandskim vodama nakon što progutaju plastiku.

Ovaj nesrećni dogođaj uzurpirao je i izazvao saosećajnost širom sveta. “Žao mi je životinje koja nije ništa skrivila ali je morala da ispašta zbog ljudskih nepromišljenih akcija,” napisao je jedan korisnik Tvitera.

Milan Zlatanović

Izvor: theguardian