Na svakih 18 dana nikne novi park u Beču

U poslednjih deset godina preuređeno je i novoizgrađeno 65 hektara parkova.

Foto-ilustracija: Unsplash (Pavlo Zaichenko)

Grad sa najboljim kvalitetom života je ove godine proglašen i „najzelenijim gradom“ na svetu. Beč kao milionska metropola ima rekordni udeo zelenih površina od ukupno 53 posto: 1.000 parkova, 500.000 stabala kao i bezbroj zelenih površina u gradskom području. U poslednjih deset godina je preuređeno ili novoizgrađeno 204 parkova površine 65 hektara.

U borbi protiv klimatskih promena i vrućina u gradu su brojne zelene površine od središnjeg značaja. „Iz tog razloga već godinama širimo zelene površine u Beču, tako da je sada na raspolaganju preko 1.000 parkova“, objašnjava članica gradske vlade za zaštitu životne sredine Uli Sima.

„Samo u poslednjih deset godina, nakon opsežnog redizajna, 204 parka su novoizgrađena ili ponovno otvorena. To je novi park svakih 18 dana „, kaže Sima.

Beč u narednim godinama planira preurediti još oko 137.000 kvadratnih metara parkova i zelenih površina. Jedan od tih redizajniranih parkova postaje i prvi park za rashlađivanje u Beču – Esterházypark. U središtu ovog parka biće postavljeni “tuševi” sa vodenom maglom i zasađene biljke i senovito drveće. Pored toga biće uklonjen deo asfaltne površine i betona da bi se zasadilo novo drveće, cveće i travnjaci. Zahvaljujući instalaciji za rashlađivanje okolna temperatura će moći da se snizi za 6 stepeni.

Izvor: Eurocomm-PR Sarajevo