Na pomolu završetak gasifikacije Kraljeva, Zrenjanina i Kragujevca

Vesti | Srbija | Goriva | Gas

U prostorijama JP „Srbijagas“ u Novom Sadu su u toku prošle nedelje potpisani ugovori o poslovno-tehničkoj saradnji na gasifikaciji naseljenih mesta, kao i izgradnji gasovodne mreže u industrijskim zonama u gradovima Kraljevu, Zrenjaninu i Kragujevcu. Ugovore su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i gradonačelnici Kraljeva i Zrenjanina Predrag Terzić i Čedomir Janjić, kao i predstavnik izvođača radova koji će završiti gasovod do fabrike Fiat automobili u Kragujevcu, Andreja Đulić, finansijski direktor preduzeća „Millenium team“.

Foto: Srbijagas

Prema rečima generalnog direktora JP „Srbijagas“, potpisani dokumenti predstavljaju osnovu za završetak gasifikacije u ovim gradovima, koja će omogućiti da svi sadašnji i budući investitori u njihovim industrijskim zonama, ali i domaćinstva u svim naseljenim mestima na njihovom području, imaju na raspolaganju kvalitetan energent čije su ekonomske i ekološke prednosti značajna tržišna referenca.

„Želim da čestitam gradonačelniku Kraljeva, jer mi ovim zapravo rešavamo sve zahteve investitora u industrijskoj zoni, ali i kompletnu gasifikaciju grada, kao i snabdevanje gasom novih stanova koji se grade za vojsku. Kada je reč o Zrenjaninu, ovim ugovorom rešavamo sve međusobne finansijske obaveze i otvaramo novu etapu u našoj saradnji, budući da ćemo svim fabrikama koje već rade ali i onima koje su najavile svoje dolazak, obezbediti da mogu odmah da se priključe na gasovodnu mrežu. U Kragujevcu, praktično, završavamo investiciju koju je Grad ranije započeo, a u vezi sa snabdevanjem gasom Fiata. I sva naseljena mesta u tom gradu, koja do sada nisu bila gasifikovana, dobiće mogućnost da se greju na gas, rekao je direktor pozdravljajući goste, predstavnike ova tri grada“, objasnio je Bajatović.

Foto: Srbijagas

On je napomenuo da je nešto slično, poput danas potpisanih ugovora, već urađeno i sa Sremskom Mitrovicom, gde će gas, takođe, stići do svakog domaćinstva, ali i da se time, uz nastavak radova na gasifikaciji opštine Irig, zapravo stopostotno završava gasifikacija Vojvodine.

Sve su ovo, kazao je Bajatović, dobre vesti za potrošače u celoj našoj zemlji, dodajući da je dobro za sve nas i to što se privodi kraju izgradnja magistralnog gasovoda od bugarske do mađarske granice, što su počeli radovi na proširenju skladišta u Banatskom Dvoru i što će se graditi još jedno skladište u Itebeju, zatim što će iduće godine Srbija, pored već pomenute, započeti i nove interkonekcije, pre svega izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Sofija, zatim pripremu dokumentacije i planova za gasovod Beograd-Banjaluka i realizaciju interkonekcije prema Rumuniji, ali i širenje gasovodne mreže u zemlji prema Valjevu, Leskovcu, Vranju, Gadžinom Hanu.

Direktor Srbijagasa istakao je ovom prilikom i da je Srbijagas preduzeo sve mere u vezi sa sigurnim snabdevanjem gasom, čak i u slučaju da dođe do problema sa isporukom gasa preko teritorije Ukrajine.

„Srbijagas je, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, preduzeo sve mere na obezbeđenju dodatnih količina gasa, pre svega iz pravca Baumgartena, tako da će podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru do kraja ove godine, umesto sa 450 miliona kubika, biti napunjeno sa dodatnih 100 miliona tj. sa ukupno 550 miliona kubika, što je dodatna sigurnost za naše potrošače. To znači da snabdevanje gasom neće biti ugroženo, bez obzira na potencijalne probleme. Ujedno, možemo da kažemo i to da će cena gasa, a imajući u vidu cenu nafte na svetskom tržištu i valutne rizike, takođe, biti stabilna i neće se menjati u ovoj grejnoj sezoni“, najavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Izvor: Srbijagas