Na njivi kod Novog Orahova otrovano deset ptica

Vesti | Srbija

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode dobio je 21. maja od Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prijavu nalaza jedne mrtve jedinke strogo zaštićene vrste eje močvarice, te nekoliko jedinki gačca i domaćeg goluba na njivi u ataru sela Novo Orahovo u opštini Bačka Topola.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Vanredni inspekcijski nadzor na ovoj njivi, koji je obavila Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine, uz stručnu podršku Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode te poljočuvarske službe (firme Ipon Security iz Novog Sada) i bačkotopolske policije, kao i nadležna Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, realizovan je 22. maja.

Tokom uviđaja pronađeno je ukupno deset leševa ptica: dve eje močvarice, koja je strogo zaštićena vrsta, četiri gačca i jedna svraka, koje su zaštićene vrste, te tri domaćа goluba.

Upečatljiv prizor su bili mrtvi gačci okruženi razbacanim semenjem na nekoliko lokacija na njivi zasejanoj kukuruzom, kao i sveže i uočljive rupe u tlu i iskopani ponici kukuruza, bez semena.

Zgrčenost prstiju svih uginulih životinja ukazuje na veliku mogućnost intoksikacije i posledičnog uginjavanja, što će, u slučaju leševa strogo zaštićene vrste eje močvarice biti utvrđeno tokom toksikološke analize koja sledi u Naučnom institutu za veterinarstvo „Novi Sad“.

Uzorci ponika, posejanog i rasutog semena takođe će biti poslati na analizu radi utvrđivanja materije kojom su tretirani.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji partnerski rade na projektu zaštite evropskih ptica grabljivica „PannonEagle“, ističu da su posebno zabrinjavajuće informacije da se u okolini Bačke Topole i Novog Orahova radi trovanja nepoželjih životinja „po njivama razbacuje mešavina cink-fosfida i karbofurana“.

„Reč je o jednom zabranjenom sredstvu (karbofuran, Furadan), te jednom sredstvu koje se ne može koristiti na njivama, osim ako se pod posebno strogim uslovima i okolnostima ne zakopava u rupe glodara“, kaže Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i apeluje da se odmah prestane sa ovakvom pogubnom, zabranjenom i kažnjivom aktivnošću, te da se ovakvi slučajevi bez odlaganja prijave policiji i našoj instituciji, jer je reč o krivičnom delu protiv životne sredine.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 250 slučajeva trovanja divljih ptica.

Trovanje je bilo uzrok stradanja gotovo 2.100 jedinki raznih vrsta ptica, od čega je pronađeno 220 mišara, 98 orlova belorepana, 16 beloglavih supova i 24 ždrala.

Milisav Pajević