Na Nišvilu bilo veliko interesovanje za prirodu Srbije

 

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Prostor posvećen predstavljanju prirode Srbije posetio veliki broj posetilaca Nišvil festivala u periodu od 08. do 12 avgusta ove godine.

Bogatstvo i lepotu prirode Srbije predstavio je Zavod za zaštitu prirode Srbije u okviru programske celine Green zone na lokalitetu Vodena kapija u Niškoj tvrđavi.

Posebno interesovanje na prostoru za prirodu izazvalo je anketiranje na temu „Zašto čuvamo prirodu“.

Učešćem u nagradnoj anketi svi zainteresovani su mogli da iskažu svoje mišljenje o prirodi Srbije i navedu tri razloga za njenu zaštitu .

Anketu je popunilo više od 300 posetilaca Nišvila, čiji su anketni listići bili u igri za dobijanje vrednih nagrada za upoznavanje prirode i to: pet dana u Nacionalnom parku „Tara“ za dve osobe, četiri puta po dve karte za Spomenik prirode „Resavska pećina“, monografije o prirodnim dobrima u izdanju Zavoda za zaštitu prirode Srbije i promotivni materijali (majice i USB).

Izvlačenje nagrada organizovano je poslednjeg festivalskog dana, u nedelju u 22:00 časa na Green zone u Niškoj tvrđavi.

Na Green zone najmlađi su imali priliku da uče o zaštiti prtirode učestvujući u igri eko pikado kviz, tako što su se prvo oprobali u pikadu i a zatim davali odgovore i na pitanje koje izvuku iz kutije sa pitanjima o prirodnim dobrima u Srbiji.

Za učešće u igri sva deca su za nagradu dobijala obrazovna izdanja Zavoda: časopise za decu Eko zabavnik: Svet prirode i Sove stare planine, knjigu o Nacionalni parkovima Srbije, slagalicu sa motivima beloglavog supa, pančićevog skakavca i risa kao predstavnika retkih vrsta u Srbiji ili motivima iz Nacionalnog parka Đerdap i bojanke sa slikama zaštićenih vrsta Zavoda i JP „NP Đerdap“.

Na „Info pultu za prirodu“, predstavnici Zavoda i JP „Nacionalni park Fruška gora“, JP „Srbijašume“ ŠG Niš i ŠG Pirot, Direkcije za izgradnju grada Niša, „Rezervat Uvac“ d.o.o., JP „Resavska pećina“ i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode predstavili su prirodna dobra kroz publikacije, promotivni materijal i razgovor sa zainteresovanim posetiocima Nišvila za upoznavanje naše prirodne baštine.

Milisav Pajević