Na koji način Elektroprivreda BiH i EU promovišu sisteme daljinskog grejanja?

Projekat Evropske unije Horizon 2020 Upgrade-DH (web stranica: Upgrade-DH), u kom kao konzorcijalni partner učestvuje JP Elektroprivreda BiH – Sarajevo, posredstvom Sektora za strateški razvoj, pokrenuo je kampanju promocije modernih sistema daljinskog grejanja.

Foto: EPBiH

Cilj kampanje je unapređenje percepcije o sistemima daljinskog grejanja na lokalnom nivou, te podizanje svesti građana o prihvatanju sistema daljinskog grejanja kao održivog rešenja u energetskoj tranziciji. Internet stranica www.dhcitizen.eu sadrži informacije o sistemima daljinskog grejanja i hlađenja (SDGH), kao i o njihovoj ulozi u dekarbonizaciji gradova, ističe uspešne primere kroz integrisanu mapu #DHCities i prikuplja iskustva korisnika SDGH, kao i informacije o relevantnim inicijativama u različitim zemljama.

U okviru promotivne kampanje ovog projekta, izrađena je i brošura „Daljinsko grejanje i hlađenje. Moderno rešenje tradicionalnih izazova“ koja, na pojednostavljen način, objašnjava prednosti koje SDGH donose na svim nivoima (lokalnom, nacionalnom i globalnom), osnovna načela rada, kao i mogućnosti modernizacije nedovoljno efikasnih mreža. Također, sadrži odabrane studijske slučajeve u okviru projekta Upgrade-DH koji su u fazi nadogradnje i poboljšanja, te poziva građane da se uključe u rešenja za grejanje u svojim domovima. Brošura će biti dostupna na 6 jezika, uključujući i bosanski jezik.

Kako bi sistemi daljinskog grejanja postali glavno rešenje za grejanje u Evropi, s obzirom na prednosti koje nude, neophodna su ulaganja državnih vlada, ali i podrška lokalnih zajednica i građana. U kontekstu kampanje, a kako bi informacije i poruke promotivnog videa „Dekarbonizacija SDGH za naše gradove“ došle do što većeg broja potencijalnih korisnika u Bosni i Hercegovini, sadržaj je preveden na bosanski jezik, a interpretacija poverena Projektnom timu EPBiH.

Projekat Upgrade-DH se finansira iz grant sredstava programa Evropske unije za istraživanje i inovacije Horizon 2020, s ciljem poboljšanja performansi sistema daljinskog grejanja u Evropi kroz podršku procesa nadogradnje u odabranim demo-slučajevima. Jedan od ukupno 8 demonstracionih slučajeva jeste i sistem daljinskog grejanja Grada Tuzla koji se snabdeva toplotnom energijom iz kogeneracije TE „Tuzla“. Cilj projekta je da se za demo-slučajeve odabranih sistema daljinskog grejanja identifikuju adekvatne tehničke i organizacione mere na strani proizvodnje, distribucije i potrošnje toplotne energije i da se kroz optimizacione i finansijske alate rangiraju potencijane investicione mere za poboljšanje energetske efikasnosti odabranih sistema.

Izvor: EPBiH