Na Karaburmi zamena vodovodnih cevi po evropskim standardima

Vesti | Održivi razvoj

 

Foto: Beograd.rs

Foto: Beograd.rs

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je juče radove na rekonstrukciji vodovodne mreže na uglu ulica Marijane Gregoran i Stevana Dukića na Karaburmi.

Vesić je podsetio da već drugu godinu zaredom JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” sprovodi program po kome se godišnje obnavlja najmanje dva odsto vodovodne mreže.

– U pitanju je evropski standard i taj posao je neophodan kako bi vodovodna mreža i kvalitet vode bili dovedeni u najbolje moguće stanje za korišćenje i kako bi se smanjio rastur vode. U okviru programa, ove godine samo na teritoriji Karaburme biće zamenjene vodovodne cevi u vrednosti od 53 miliona dinara. Stare azbestne cevi biće zamenjene novim, duktilnim cevima, jer iako azbestne cevi nisu otrovne kako se često misli, tehnologija napreduje i cevi treba zameniti. Na ovom uglu menjamo cevi u dužini od 670 metara u vrednosti od 15,9 miliona dinara, u Stevana Dukića novih 400 metara, a već su rekonstruisane u Pribojskoj, Bore Vukumirovića, Velje Miljkovića i Čiče romanijskog u dužini od 800 metara. Uskoro počinju radovi u Lipetskoj, Pana Đukića, u dužini od 500 metara, najavio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je istakao da će radovi na zameni vodovodne mreže biti nastavljeni na teritoriji celog grada, jer uporedo sa izgradnjom nove mreže, mora da se menja i postojeća kako bi ona odgovarala novom vremenu.

Direktor „Beogradskog vodovoda i kanalizacijeDragan Đorđević rekao je da će se ovo gradsko preduzeće truditi da u nastupajućem periodu otkloni sve kvarove na problematičnim azbestno-cementnim cevima, za koje je naglasio da ne utiču na kvalitet vode, već da su tehnički prevaziđeno rešenje.

– Radovi na zameni ovih cevi otpočeće na Paliluli i Čukarici, jer upravo su to mesta gde je ovaj problem izražen, zaključio je Đorđević.

Milisav Pajević