Na jugu Turske gradi se prva nuklearna elektrana

Vesti | Svet | Nuklearna energija

Foto-ilustracija: Unsplash (Ajay Pal Singh Atwal)

Na obali Sredozemnog mora u provinciji Mersin, gradi se prva Turska nuklearna elektrana “Akuju”. Nedavno je počela izgradnja trećeg od planirana četiri nuklearna reaktora.

Ovu nuklearnu elektranu u Turskoj gradi Rusija, sporazum o saradnji potpisani je 2010. godine, a izgradnja je počela 2018.

Kada nuklearna elektrana bude gotova njena ukupna snaga biće 4.800 megavata. Reaktori su ruskog dizajna VVER-1200, to je prvi projekat u globalnoj nuklearnoj industriji koji se realizuje prema modelu „build-own-operate“, navodi se na sajtu predsednika Rusije, Vladimira Putina.

“Nuklearna energija je strateški korak za energetsku bezbednost. Prvi reaktor će početi sa radom 2023. godine”, rekao je Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske.

Prilikom proizvodnje nuklearne energije, nema emisije štetnih gasova, što utiče na očuvanje životne sredine. Kako je naveo Erdogan, ova nuklearna elektrana biće ekološki prihvatljiva i uštedeće 9 miliona hektara šuma.

Da mnogi nuklearnu energiju vide kao energiju budućnosti pokazuje i to da će u Češkoj u blizini sela Dukovani biti izgrađena dva nova nuklearna reaktora. U ovom mestu već postoji nuklearna elektrana koja ima četiri reaktora koji imaju ukupan kapacitet proizvodnje 2.040 megavata električne energije. Novi reaktori u funkciju biće pušteni do 2036. godine.

Milica Radičević