Predstavljene opštine pogodne za daljinsko grejanje na biomasu

Srbija

javni dijalog grejanje u srbijiU Beogradu je 14. februara 2014. godine održan Javni dijalog na temu „Grejanje u Srbiji – individualno i daljinsko grejanje“, koji organizuje Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF), a pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, u saradnji sa Agencijom za energetiku i Poslovnim udruženjem „Toplane Srbije“.

Na Javnom dijalogu je pomoćnik direktora za proizvodnju iz Beogradskih elektrana i konsultant na projektu gospodin Petar Vasiljević predstavio rang listu najisplativijih projekata prelaska daljinskog grejanja na biomasu po gradovima, a to su Zrenjanin, Negotin, Bajina Bašta, Trstenik, Šabac, Priboj, Čačak i Jagodina. Ako se ove opštine odluče da pređu na daljinsko grejanje na biomasu imaće na raspolaganju više od 100 miliona evra sredstava koje je obezbedila Nemačka razvojne banke (KfW).

Stručni saradnik za toplotnu energiju i energetsku efikasnost u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku i mineralne sirovine gospođa Klara Balog Aranjoš izjavila je da je cilj ovog sekretarijata da se u Vojvodini fosilna goriva zamene alternativnim, pa je tako predviđena studija opravdanosti sa generalnim projektom za 9 opština i studija opravdansti sa idejnim projektom za 2 opštine za realizaciju projekata korišćenja biomase i geotermalne energije u daljinskom sistemu grejanja.

Direktor Uprave za energetiku Grada Beograda gospodin Marko Stojanović izjavio je da sistem daljinskog grejanja u Beogradu nezadovoljavajući, kao i da će od sledeće grejne sezone biti započet proces naplate po utrošku.

Gospodin Ognjan Jovanović iz Kluba predsednika skupština zgrada izjavio je da je zadovoljan osnivanjem Fonda za energetsku efikasnost kojim su predviđena sredstva za poboljšanje energetske efikasnosti u Srbiji.

S.J.