Na Ivanovim koritima održana radionica o endemskim i zaštićenim biljnim vrstama

Vesti | Region

U okviru projekta „Lovćenski zvončić – očuvanje, razumevanje i promocija“ u Centru za posetioce NP Lovćen, na Ivanovim koritima, održana je radionica posvećena biologiji, ekologiji i očuvanju ove endemske i zakonom zaštićene biljne vrste – lovćenskog zvončića.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Cilj održavanja radionice bio je da se lokalno stanovništvo upozna sa značajem očuvanja lovćenskog zvončića i merama koje su projektnim aktivnostima preduzete u cilju njegove protivpožarne zaštite primenom inovativne metode gašenja požara, te na koji način mogu u slučaju požara blagovremeno delovati u njegovom sprečavanju i daljem širenju.

Predavanja iz oblasti ekologije i biologije lovćenskog zvončića održala je stručna saradnica za floru i vegetaciju JP Nacionalni parkovi Crne Gore Slavica Đurišić, dok je predavanje u oblasti protivpožarnog delovanja i predstavljanje inovativne metode gašenja požara održao stručni saradnik za šumarstvo JP Nacionalni parkovi Crne Gore Slobodan Stijepović.

Podsećamo da ovaj projekat sprovodi NVU „Živeti zeleno – Living green“, a donator je CEPF ( Critical Ecosystem Partnership Fund).

Milisav Pajević