Na Investicionom forumu u Londonu predstavljen novi model investiranja u zapadni Balkan

Svet

EBRD-skupEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) danas je održala prvi Investicioni forum zemalja Zapadnog Balkana u svom sedištu u Londonu. Forumu su prisustvovali premijeri Republike Srbije (Ivica Dačić), Albanije (Edi Rama), Crne Gore (Milo Đukanović), BJR Makedonije (Nikola Gruevski), UNMIK Kosova (Hašim Tači), Hrvatske (Zoran Milanović) i predsedavajući Saveta ministara Federacije Bosne i Hercegovine (Vjekoslav Bevanda), zatim predstavnici Evropske unije, međunarodnih finansijskih institucija, investitori…

Forum je otvorio predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj gospodin gospodin Suma Čakrabarti koji je izjavio da na ovom skupu želi da predstavi Zapadni Balkan kao dobar region za ulaganje, kao i da su najbitnije oblasti za stabilizaciju regiona upravo energetika i saobraćaj. On je naglasio i da je EBRD prošle godine uložila oko 1,2 milijardi dolara kroz preko 80 projekata u regionu i Hrvatskoj.

Premijer Republike Srbije gospodin Ivica Dačić na forumu je izjavio da je neophodno stabilizovati region kako bi investitore ulagali u projekte.

Premijer Crne Gore gospodin Milo Đukanović rekao je da je loša ekonomska situacija uzrok nestabilnosti u regionu, ali i istakao da bi sve zemlje trebalo da sarađuju na velikim infrastrukturnim projektima.

Evropski komesar za proširenje gospodin Štefan File predstavio je novi model investiranja u zemlje Zapadnog Balkana koji podrazumeva da eksperti iz Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pomognu zemljama Zapadnog Balkana da usvoje nacionalne planove ekonomskih reformi. Prema njegovim rečima, posebnu pažnju bi trebalo obratiti na reforme javnog finansiranja, reforme tržišta rada, obrazovne programe za mlade, smanjenje administrativnog opterećenja privede i jačanje vladavine prava. Kako je dodao gospodin File, od država iz regiona će se zahtevati da naprave akcioni plan javnog upravljanja finansijama što će im omogućiti da konkurišu za sredstva iz pretpristupnih fondova.

Na ovom malom ekonomskom samitu održana su i četiri panela u okviru kojih je bilo reči o regionalnim projektima iz oblasti energetike i saobraćaja, ali i o tome kako privući investitore da ulažu u zemlje Zapadnog Balkana.

S.J.