Na festivalu „Pazi šta čitaš“ predstavljene Crvene knjige o ugroženim vrstama

Vesti | Srbija

Zavod za zaštitu prirode Srbije u okviru Festivala humanistike, kulture i umetnosti „Pazi šta čitaš“, koji je održan u periodu od 23. do 25. maja u Кombank dvorani u Beogradu, predstavio je značaj izdavanja izdavanja Crvenih knjiga o ugroženim vrstama.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Festival koji već četvrtu godinu zaredom proučava godišnju izdavačku produkciju Srbije, sistematizuje, vrednuje, afirmiše i pruža na uvid javnosti najznačajnije knjige kao segment kulturne baštine naše zemlje, održava se u organizaciji izdavačke kuće HERAedu iz Beograda.

Drugog dana festivala, u okviru predstavljanja „Crvene knjige faune Srbije III: Ptice“, stručni saradnik Zavoda, mr Rastko Ajtić ordržao je prezentaciju u kojoj je predstavio metodologiju izrade Crvenih knjiga ugroženih vrsta, njihov značaj u radu na očuvanju i zaštiti prirode, kao i sve knjige ovog tipa koje su objavljene u našoj zemlji.

Tokom prezentacije ostvaren je aktivan dijalog sa publikom i rasprava o načinima prezentovanja i tumačenja informacija u javnosti o ugroženosti i nestajanju pojedinih vrsta na globalnom nivou.

Uvod u predstavljanje Crvenih knjiga bila je radionica na temu „Dobro drvo“, koju je vodila dr Biljana Jovanović Ilić, i ovom prilikom sa učesnicima programa, učenicima III godine Farmaceutske škole u Beogradu, razgovarala o simbolici drveta u životu čoveka.

Tokom trodnevne manifestacije predstavljeno je 30 programa uz učešće 54 institucije, među kojima su izdavačke kuće, instituti, muzeji, biblioteke i fakulteti, što ovaj festival čini jedinstvenim događajem.

Milisav Pajević