Na dnevnom redu Skupštine Srbije danas su četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva

Vesti | Srbija

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Danas se raspravlja o dva nova zakona – o korišćenju obnovljivih izvora energije i o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i izmenama i dopunama dva zakona – Zakona o energetici i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, rekla je da zakoni iz oblasti rudarstva i energetike koji se danas brane pred poslanicima predstavljaju važan korak kako bi energetska politika države bila održiva i odgovorna prema životnoj sredini.

“Vlada Srbije je opredeljena da bude deo velikih promena koje se dešavaju u svetu, a koje podrazumevaju i proces energetske tranzicije i klimatski neutralan razvoj”, rekla je Mihajlovićeva u Narodnoj skupštini uoči početka današnje rasprave.

Ona je nastavila objašnjavajući da zakonima stvaramo bolje uslove za investicije, digitalizacijom procedura kroz uvođenje e-energetike i e-rudarstvo, ali i vodimo računa o energetski ugroženim kupcima, koji će usvajanjem ovih zakona, pored kupaca električne energije i gasa, obuhvatiti i kupce toplotne energije.

Sa druge strane, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) zahteva od Vlade Republike Srbije da iz skupštinske procedure hitno povuče predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje smatra neustavnim, jer ostavljaju mogućnost da država, po sopstvenom nahođenju, i formalno suspenduje pravni poredak Republike Srbije prilikom pregovora sa stranim investitorima.

Naime, predloženim izmenama ostavljena je mogućnost da država zaključi tzv. investicioni sporazum sa investitorom u projekat eksploatacije, kojim bi se bliže uredili „odnosi povodom izgradnje nedostajuće infrastrukture, zaštite životne sredine, prava preče kupovine proizvoda u korist domaćeg prerađivača, fiskalne i pravne pogodnosti u vezi projekta….“.

„Na ovaj način, teoretski je moguće da država povlašćenog investitora oslobodi od obaveze pribavljanja saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu u projektima u kojima je njeno pribavljanje po osnovu Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu neophodno.

Takođe, zamisliva je situacija u kojoj se investitoru ovakvim sporazumom omogućava da umesto po zakonom propisanoj stopi od 20 odsto, PDV obračunava po povlašćenoj stopi od npr. pet odsto ili porez na dobit po stopi od dest odsto umesto 15 odsto.

RERI je najavio da ukoliko Vlada Srbije ipak iz procedure ne povuče sporne izmene, a zakon u ovoj formi bude usvojen u Skupštini, da će odmah po njegovom stupanju na snagu, Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti onih odredbi koje smatra neprihvatljivim i protivustavnim.

Energetski portal