Na Bubanj potoku postavljen punjač za električne automobile

Mobilnost | Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Saša Stojanović izjavio je da je na bivšoj naplatnoj stanici Bubanj potok, na autoputu u smeru ka Nišu, u funkciji punjač za električne automobile, drugi na Koridoru 10.

Stojanović je istakao da je u okviru unapređenja dodatne ponude na Koridoru 10, koje je iniciralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, već uveden besplatan bežični internet na pet odmorišta, a na pet ključnih tačaka na autoputevima postavljaju se punjači za električne automobile. Jedan punjač već se nalazi u Preševu, drugi je u funkciji na Bubanj potoku, a trenutno se još jedan instalira na naplatnoj stanici u Šidu, naveo je on. Stojanović je ukazao na to da je u planu postavljanje još dva punjača za električne automobile, na naplatnoj stanici Subotica–jug iz pravca Mađarske, kao i na naplatnoj stanici Dimitrovgrad iz pravca Bugarske. On je objasnio da je u pitanju najsavremeniji model punjača koji odgovara vozilima svih svetskih proizvođača i koji omogućava da se baterija dopuni za 25 minuta. Sve informacije o punjačima su postavljene na svetskim sajtovima i aplikacijama, na kojima korisnici u realnom vremenu imaju uvid u vrstu elektropunjača, tip priključka, kao i informaciju o zauzetosti, rekao je Stojanović. Od ideje da se instaliraju punjači za vozila na električni pogon i besplatni bežični internet do realizacije, kako je naglasio, prošla su nepuna dva meseca.

Rukovodilac Odeljenja za zajedničke poslove Sektora za naplatu putarine JP Putevi Srbije Darko Savić naglasio je da instalirani punjač pripada najbržoj vrsti tih uređaja, kojih u Evropi na glavnim magistralnim pravcima ima jako malo. Obično ih instaliraju velike robne kuće, veliki tržni centri, ali na putnim pravcima ih nema. Mi smo prva zemlja koja je to uradila na glavnom putnom pravcu Koridora 10, istakao je Savić. U promotivnom periodu, kako je naveo, korišćenje punjača neće se naplaćivati, dok je u pripremi odluka za naplatu korišćenja punjača nakon isteka promotivnog perioda.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević