Na Beogradskom sajmu otvoreni sajmovi energetike i zaštite životne sredine

 

Foto: Beogradski sajam

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan otvorio je juče u Beogradu 15. međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – ECOFAIR i 14. međunarodni sajam energetike, poručivši da je neophodno da svi u društvu promene svest kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Trivan je tom prilikom istakao da je resorno ministarstvo za samo godinu dana rada privelo kraju pregovaračku strategiju za Poglavlje 27, koje se tiče ekologije, kao i da se nada da će pregovori uskoro biti otvoreni.

Kada je reč o uticaju elektroenergetskog sistema na životnu sredinu, ministar je pohvalio JP „Elektroprivreda Srbije“ (EPS), koje je već uložilo 300 miliona evra u ekologiju i planira da do 2025. godine investira više od 800 miliona evra.

Ministar je ocenio da je to dobar primer i da svako od nas treba da pruži svoj doprinos po pitanju očuvanja životne sredine.Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić naglasio je da se svi projekti u domenu povećanja i modernizacije kapaciteta elektroenergetskog sistema realizuju uz poštovanje najviših standarda.

On je najavio da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena investicijama u hidrosektoru, ali i u sektoru obnovljivih izvora energije, posebno iz snage vetra.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Stevica Deđanski naveo je da je posle tri decenije stagnacije ponovo pokrenut investicioni ciklus koji će državi osigurati energetsku bezbednost, što je za Srbiju od strateške važnosti.

Prema njegovim rečima, Srbija je energetski bezbedna država, a tome će doprineti i pokrenuti investicioni ciklus vredan više od tri milijarde evra, koji će trajati do 2025. godine.

Energetska efikasnost je prepoznata kao budućnost Srbije, a do 2020. godine imaćemo na mreži 500 megavata iz obnovljivih izvora energije, rekao je Deđanski.

ECOFAIR i Sajam energetike trajaće do 5. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Snaga prirode“.

Ministarstvo zaštite životne sredine je tradicionalno pokrovitelj sajma ECOFAIR, koji na jednom mestu okuplja predstavnike državnih organa i institucija, privrednih subjekata, stručnih i nevladinih organizacija i medija radi međusobnog povezivanja, razmene znanja i iskustava i uspostavljanja tešnje saradnje u dostizanju sveukupnih ciljeva u zaštiti životne sredine u nacionalnim i međunarodnim okvirima.

Ministarstvo će tom prilikom predstaviti najaktuelnije aktivnosti i projekte na zaštiti životne sredine, a u okviru pratećeg programa sajma organizovaće panele posvećene najznačajnijim ekološkim temama.

Milisav Pajević