Muzička turneja koja sadi drveće – Brajan Adams

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: Facebook (screenshot)

Koncert Brajana Adamsa održan 10. novembra u Beogradu obeležila je sjajna muzika, odlična atmosfera, puno osmeha i zabave. Malo je reći da je 60-godišnji Kanađanin, koji je vegan već više od 30 godina, oduševio publiku svojim nastupom, šaljivim dosetkama i romantičnim stihovima, ali još nešto što je najavljeno neposredno pre početka koncerta pokazalo se veoma značajnim.

Naime, od svake prodate karte u okviru njegove turneje „Shine A Light“ biće posađeno po jedno drvo. Saradnja DHL kompanije za dostavu paketa i popularnog muzičara doprineće pošumljavanju, i to pomoću publike.

DHL želi da lično učestvuje u nastojanjima Ujedinjenih nacija o smanjenju emisija štetnih gasova i postizanju nulte emisije ugljen-dioksida do 2050. godine, te su osnovali program „GoGreen“. Žele da redukuju emisiju koju prave i sami sopstvenim transportom. U planu im je da koriste vozila koja ne zagađaju životnu sredinu, kao što su bicikle i električna vozila.

Pored toga, zaposleni vode računa o reciklaži, kao i ograničenom korišćenju neophodnih resursa.

Foto-ilustracija: Unsplash (Casey Horner)

Brojni su primeri poznatih i slavnih koji su veoma savesni prema zaštiti životne sredine. Poznate su brojne fondacije Leonarda Dikaprija, namenjene očuvanju biodiverziteta, predela izuzetnog značaja, ugroženih vrsta, obnovi prirodnih sredina nakon nepogoda, poput požara koji su ove godine pogodili Amazoniju. Muzičar Mobi poznat je po svom aktivizmu za prava životinja i podržavanju veganskih farmi. Glumica Džejn Fonda, iako već u poznom životnom razdoblju, redovna je učesnica na klimatskim štrajkovima u Vašingtonu, zbog čega su je već nekoliko puta uhapsili.

Ranije ove godine poznati muzičar iz Hrvatske Darko Rundek je na svojim nastupima uveo dugotrajne čaše koje će zameniti plastične i time učestvovao u globalnom pokretu borbe protiv plastike. Podržao je i Grinpisovu kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu, dok je španski glumac Havijer Bardem u saradnji sa Grinpisom snimio dokumentarni film o Antarktiku, u nameri da ukaže na posledice klimatskih promena.

Koristiti sopstvenu popularnost za promovisanje važnih ciljeva nije samo poželjno, već i poprilično neophodno, naročito ako je u pitanju nešto što se tiče svih nas, a briga o prirodi svakako jeste jedna od tih tema.

Jelena Cvetić