Mumbaj zabranio plastiku za jednokratnu upotrebu

Vesti | Svet | Upravljanje otpadom

Foto: pixabay

Mumbaj je najveći indijski grad koji je zabranio upotrebu jednokratne plastike. Ako stanovnici ovog grada budu uhvaćeni da koriste plastične kese, kaše ili flaše biće kažnjeni sa do 360$ kazne i tri meseca u zatvoru.

Inspektori u plavim jaknama postavljeni su na mnoge lokacije u gradu kako bi nadgledali preduzetnike i narod kako bi se osigurali da niko ne koristi plastične kese. Nekoliko preduzeća kao što je Mekdonalnds i Starbaks već je kažnjeno.
Kazne variraju od 70$ za one koji prvi put krše zakon do 360$ i tri meseca u zatvoru za one koji nekoliko puta budu opomenuti a i dalje koriste plastiku za jednokratnu upotrebu.

„Razumem da je ovo dobro za okolinu ali za stanovnike Mumbaja ovo je veliki problem,“ izjavio je jedan stanovnik ovog grada. „Ljudi ovde sve nose u plastičnim kesama.“
Jedan ispitanik, taksista, izjavio je da je počeo sa sobom da nosi platneni ceger a da je njegov lokalni mesar meso počeo da umotava u novine umesto u plastičnu foliju.

Lokalni mediji objavili su prijave lokalnih prodavaca da neki inspektori koriste konfuziju kako bi naplatili kaznu i stekli novac od zabrane.

Indija je nedavno bila domaćin Svetskog dana zaštite životne sredine čija je ovogodišnja tema bila epidemija plastičnog otpada. Od 1950. godine oko 6.3 milijarde tona platike globalno završilo je u našoj životnoj sredini. Ta plastika neće se razložiti barem 450 godina.

Polovina svetske plastike proizvedena je u poslednjih 13 godina a polovina toga su proizvodi koji se koriste samo jednom a potom se odbace, poput kesa, čaša ili slamčica.

Indijci koriste manje plastike nego što je to globalni prosek, otprilike oko 11kg plastike godišnje po stanovniku dok je prosek u Americi 109kg po stanovniku. Uprkos tome Indija ima najveću stopu nepravilnog upravljanja plastičnim otpadom. Plastična folija, čaše i kese uobičajen su prizor na ulicama indijskih gradova i plažama a postoje i deponije veličine planina na obodima velikih gradova kao što je Nju Delhi.

Ova zabrana jeste rigorozana a da stvari budu gore u prošli ponedeljak kada je stupila na snagu padala je jaka kiša i nakvasila sve stvari ljudima koji su nosili platnene cegere i dodatno ih obeshrabrila, rekao je jedan građanin.

Milan Zlatanović

Izvor: theguardian