Može li se sprečiti nastanak divlje deponije na Trandžamentu kod Novog Sada?

Divlja deponija na Trandžamentu kod Novog Sada, višegodišnji je ekološki problem.

Foto: JКP „Čistoća“ Novi Sad

Otpad se, uprkos čišćenju, svakodnevno gomila, čak i na dve privatne parcele.

Nameštaj, sanitarije, plastičnu ambalažu i sve ono što im nije potrebno, umesto u kontejnere, pojedinci bacaju na posed privatnog vinograda prve klase, na deo pašnjaka i deo javne površine uz glavni put u ulici Dunavske divizije.

Deo parcele koji nije u privatnom vlasništvu, čisti se najmanje jednom mesečno, kažu u Javnom komunalnom preduzeću „Čistoća“.

„Predmetna deponija zahvata deo privatne parcele i jedan mali deo javne površine. To je ono što je najveći problem, dakle, mi ne možemo da ulazimo na privatni posed. Pozivamo sve naše sugrađane da nam se obrate ukoliko imaju krupni kabasti otpad, ili da ga odnesu na gradsku deponiju, gde je prijem potpuno besplatan i pristupačan“, kaže potparolka „Čistoće“ Danijela Jankov.

Na pomenutoj lokaciji, pojačan je nadzor komunalne inspekcije i policije, a s obzirom na to da je komunalna inspekcija nadležna za održavanje čistoće na javnim površinama, o gomilanju otpada na privatnim parcelama, obavešteno je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Pokrajinski zavod za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Kontrole će biti nastavljene i u narednom periodu, navode u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove.

Izvor: RTV/Maja Guzijan

Milisav Pajević