Morune i kečige su plivale zajedno sa dinosaurusima pre 200 miliona godina, a sada su, zbog čoveka, na ivici izumiranja (FOTO)

Vesti | Srbija

Foto: WWF

Nakon što su se tokom proteklih 50 godina populacije širom sveta srušile zbog krivolova, gubitka staništa, zagađenja i pregrađivanja reka branama (koje blokiraju migracione rute), većini vrsta jesetri danas preti izumiranje. IUCN-ov Crveni spisak čak 17 od 27 vrsta jesetri svrstava u kritično ugrožene, a dodatne 4 su kategorizovane kao vrste pred izumiranjem.

Kako bi spasili poslednje populacije ove najugroženije vrste slatkovodnih riba, WWF je danas u Beču najavio novu globalnu strategiju za borbu protiv pretnji sa kojima se suočavaju divlje jesetre.

– Jesetre su plivale zajedno sa dinosaurusima pre 200 miliona godina, ali bi ove izvanredne ribe uskoro mogle nestati sa lica Zemlje ako ne zaustavimo ilegalni ribolov i uništavanje staništa koji ih dovode do izumiranja –  rekao je Stjuart Or, vođa programa za slatke vode u WWF-u.

– Beluga jesetra, odnosno moruna, nekad je bila najveća slatkovodna riba na svetu, ali danas se više ne mogu videti gigantske jesetre: u stvari, u prirodi je izuzetno teško uopšte videti jesetru. Već smo izgubili neke vrste i mogli bismo ih izgubiti sve, ukoliko se vlade, zajednice, naučnici i čuvari prirode ne udruže i odmah deluju zajedno – dodao je Or, koji je predstavio WWF-ovu strategiju za očuvanje jesetri u Beču.

WWF će se povezati s partnerima u regionima Evrope, Azije i Severne Amerike u kojima su jesetre preživele kako bi zajedno radili na zaustavljanju prekomernog iskorišćavanja divljih jesetri za kavijar i meso, očuvanju ključnih migracionih puteva, zaštiti i obnavljanju ključnih rečnih staništa te uspostavljanju centara za uzgoj i reintrodukciju divljih populacija.

Foto: WWF

Kako bi se postigli ti ciljevi, nova, dugoročna strategija uključivaće širok spektar aktivnosti: od podrške jačoj sprovođenju postojećih zakona, uključujući ribolovne zabrane, do razvoja alternativnih delatnosti za ribarske zajednice i osiguranja da će investicione politike javnih i privatnih finansijskih institucija uključivati zaštitne mere za jesetre.

Dok WWF godinama radi kako bi očuvao poslednje populacije jesetri, uključujući i one u Dunavskom slivu, ovaj novi pristup značajno će proširiti napore za spasavanje ove vrste. Takođe će po prvi put spojiti organizacije za očuvanje prirode i naučnu zajednicu kako bi zajedno razvili sveobuhvatan globalni akcioni plan za očuvanje jesetri.

Foto: WWF

Strategija će promovisati veću saradnju između zemalja, što je ključno za rešavanje prekograničnih pretnji s kojima se suočava veći broj vrsta jesetri, uključujući ilegalnu, prekograničnu trgovinu i dalju fragmentaciju reka zbog novih brana i druge infrastrukture.

– Spašavanje jesetri neverovatno je složen izazov, ali ova ambiciozna globalna strategija će im dati priliku da prežive i u Dunavu te njegovim pritokama Muri, Dravi i Savi. Kako su kod nas izuzetno retke, smatramo da se treba priključiti programu reintrodukcije i uspostave stručnog monitoringa ove vrste i u našim rekama „, izjavila je Irma Popović Dujmović iz slatkovodnog programa WWF Adrije. „

– Ali, ne radi se samo o jesetrama: koraci potrebni za očuvanje njihove budućnosti takođe će očuvati rečne i morske ekosisteme u kojima žive širom sveta, doprinoseći dobrobiti i mnogim drugim vrstama te lokalnim zajednicama koje zavise o njima.

Foto: WWF

Uz nastojanja da se promijene politike vlada, podstaknu kolektivne akcije i osiguraju veći finansijski resursi za očuvanje jesetri, strategija će takođe nastojati da poveća svest javnosti o pritiscima sa kojima se suočava ta izvanredna vrsta – i što pojedinci mogu učiniti kako bi ih spasili.

– Prilično je jednostavno: ljudi bi trebali prestati kupovati kavijar ili meso divljih jesetri. Kupovanje isključivo iz renomiranih uzgajališta jesetri će smanjiti ilegalni pritisak na vrstu i olakšali vrsti da se lakše nosi sa drugim pretnjama svog preživljavanja – zaključio je Or.

Foto: WWF

Uspeh ove strategije zavisi od uspostavljanja saradnje WWF-a sa brojnim partnerima. Prvo partnerstvo uspostavljeno je s Vorld Vurkson Conservation Societi, s kojima će se zajedno raditi tokom sledeće četiri godine kako bi uspostavili najbolje metode očuvanja jesetri, zaustavili ilegalnu trgovinu njihovim kavijarom i mesom te zaštitili nekoliko preostalih populacija jesetri u rekama Crnomorskog sliva.

(WWF)