Morski organizmi jednu plastičnu kesu razlože na 1,75 miliona komadića

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Prema najnovijem istraživanju engleskog univerziteta u Plajmautu, morski organizmi jednu plastičnu vrećicu mogu da razbiju na 1,75 miliona mikroskopskih fragmenata. Sproveli su ga studenti pomorske biologije i primorske ekologije i profesor biološke medicine, Ričard Tompson.

Naučnici su istraživali kojom brzinom Orchestia gammarellus iz životinjskog reda amfipoda, koja naseljava obale severne i zapadne Evrope, uništava kese. Veruju da je njihovo saznanje značajno zato što su dokazali da pojedina morska stvorenja, pored šljokica, doprinose povećanju količine mikroplastike širom sveta koja može da bude opasna zdravlje njihovih morskih cimera.

Njihov glavni cilj bio je da otkriju da li morski organizmi različitim brzinama razgrađuju različite vrste plastike i da li prisustvo biofilma – organskog materijala koji se akumulira tokom vremena – ubrzava ili usporava sam proces.

Nadgledanjem Orchestia gammarellus u laboratoriji i u obalnim područjima, istraživači su zabeležili da ovaj životinjski red „iskida“ kese na skoro 2 miliona komadića mikroplastike koje izbacuje iz sebe zajedno sa fekalijama. Tip plastike (konvencionalna, razgradiva, biorazgradiva) nije uticao na brzinu gutanja, a prisustvo biofilma je radnju ubrzavalo čak četiri puta.

Bez obzira na štetu koju im plastični ostaci nanose, pticama i drugim stanovnicima mora oni su primamljivi za hranjenje. Prethodne studije ovog univerziteta dokazale su da čak 700 vrsta morskog sveta nije odolelo plastici, dovodeći svoj opstanak u opasnost.

Profesor Tompson, rukovodilac Jedinice za istraživanja na međunarodnom brodogradilištu Univerziteta, izjavio je da se na godišnjem nivou proizvodi 120 miliona tona plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu, a da su upravo plastične vreće jedni od glavnih razloga zagađenja. One su već sada potencijalna pretnja morskom životu, a ovo istraživanje pokazalo je da jedna morska vrsta može da doprinese širenju plastičnih mikro-ostataka. Otpad, dakle, nije isključivo estetski problem, već može da izazove ozbiljnije i trajnije posledice po ekosistem.

Jelena Kozbašić