Mont Everest sve opasniji i sa sve većim problemima, a nikad veća gužva

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash

Prema istraživanju američkih naučnika Mont Everest i okolni vrhovi sve su zagađeniji i topliji, a stopa otapanja glečera je, kako oni kažu, alarmantna zbog čega će i osvajanje vrhova postati još opasnije.

Profesor Vašingtonskog univerziteta Džon Ali je sa timom naučnika proveo nedelje proučavajući sneg na Everestu i obližnjim vrhovima kao i biljni svet u podnožju planine, preneo je AP.

Prema njegovim rečima duboko u snegu planine postoji velika količina zagađenja. On je dodao da je sneg posle obrade i filtracije imao iznenađujuće crnu boju.

Naučni tim je najavio da će po povratku u SAD izdati izveštaj o istraživanjima na Everestu. Planinari koji žele da osvoje krov sveta suočavaju se sa još jednim problemom pored velikog zagađenja planine, a to je nikad veća smrtnost onih koji pokušavaju da osvoje vrh sveta. Poslednje dve decenije, broj alipinista koji izgube život u pohodu na Mont Everest bio je 6 godišnje, ali je do polovine ove godine već 11 osoba prijavljeno kao nestalo ili mrtvo.

Nepal je izložen oštrim kritikama jer je za ovogodišnju prolećnu sezonu izdao rekordnu 381 dozvolu planinarima, a svaka košta 11.000 dolara. Zbog toga je došlo do „gužve“ i skupljanja planinara blizu vrha.

Tokom jednog od prethodnih vikenda, gomila planinara zaglavila se u redu do vrha i to odmah iznad najvišeg planinskog kampa na visini od 8.000 metara. Većina ljudi može provesti samo nekoliko minuta na vrhu bez dodatnih zaliha kiseonika, a područje gde su planinari vođeni poznato pod nazivom „zona smrti“. Više od 250 penjača kretalo se ka vrhu 23. maja, što je najveći broj penjača ikad zabeležen u jednom danu.

Vlasti su se našle na udaru kritike i nakon udara ciklona Fani koji je pogodio Indiju i Bangladeš. Optužene su da „nisu na odgovarajuć način upravljale masom alpinista“. Skoro 20 šatora razneseno je jakim vetrovima.

Ove sezone na Mont Everestu povećao se i broj neiskusnih alpinista, a većina je imala samo jednog  vodiča sa sobom. U opasnim situacijama kao što je bila ova, vodič ne može biti od velike pomoći jer prvo mora da se pobrine za svoju bezbednost. Novi problem za vodiče, koji opet najviše idu na štetu alpinista, jeste povećana konkurencija. Tako se pojavljuju novi vodiči, sa manje iskustva, a nižom cenom vođenja, koji primoravaju one starije i iskusnije da spuste svoje cene ili da ostanu bez posla.

Željka Vesić