Mongolija traži reviziju dogovora sa Rio Tintom

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako prenosi Nova ekonomija, Rio Tinto suočava se sa pritiskom javnosti u Mongoliji, gde vlada traži nezavisnu reviziju zbog kašnjenja i prekoračenja troškova u širenju jednog od najvažnijih projekata ove rudarske grupe.

Vlada Mongolije želi da za Oju Tolgoj, ogromno ležište bakra u pustinji Gobi, formira poseban upravni odbor, sa mandatom da promeni kompaniju koja će nastaviti rudarenje.

Prema mišljenju ljudi koji su upoznati sa situacijom, revizija oko kašnjenja proširenja i prekoračenja budžeta fokusiraće se na upravljanje projektima i dizajn rudnika. O predlogu treba razgovarati na sastanku odbora kompanije Oyu Tolgoi LLC.

Poziv na reviziju će povećati tenzije između Rio Tinta i vlade u Ulan Batoru, koja nastoji da poboljša sporazume za razvoj rudnika. Takođe ima potencijal da privuče pažnju regulatora u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Podzemna ekspanzija Oju Tolgoja trebalo bi da poveća globalnu proizvodnju bakra, u trenutku kada prelazak na obnovljivu energiju povećava potražnju za metalom usled upotrebe u električnim vozilima i vetroturbinama.

Međutim, projekat proširenja, koji je usko povezan sa odlazećim izvršnim direktorom Rio Tinta Žan-Sebastijanom Žakusom, bio je problematičan.

Rio Tinto je prvobitno obećao da će podzemni rudnik dostići prvu održivu proizvodnju u prvom kvartalu 2021. godine po ceni od 5,3 milijarde dolara.

To je pomereno najmanje za oktobar 2022. godine, dok se budžet povećao na vrednost između 6,6 milijardi i 7,1 milijardu dolara.

Iako Rio Tinto upravlja rudnikom Oju Tolgoj, on nema direktno učešće u akcijama. 

Oju Tolgoi LLC je 66 odsto u vlasništvu kompanije Turquoise Hill Resources (TRQ) iz Kanade, u kojoj Rio ima 50,8 odsto kontrolnog udela, a 34 odsto Vlada Mongolije.

Vlada Mongolije svoj deo troškova podzemnog proširenja rudnika finansira zajmovima iz Rio Tinta.

Kompanija je za kašnjenje okrivila teške terenske uslove u rudniku, ali manjinski akcionari TRQ-a tvrde da je to bilo uzrokovano neispravnom izgradnjom pristupnog okna.

Kašnjenja i prekoračenje troškova takođe su privukli interesovanje regulatora u SAD-u i Velikoj Britaniji nakon što je uzbunjivač, bivši zaposleni Ričard Bouli tvrdio da je Rio Tinto bio svestan problema sa projektom proširenja mesecima pre nego što su obelodanjeni investitorima.

Rudnik je ključni deo ekonomije Mongolije. Ne samo da je najveći izvor stranih direktnih investicija u zemlji, već pruža i hiljade dobro plaćenih poslova.

Prema nekim procenama, podzemni rudnik mogao bi da doprinese 30 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje kada dostigne vrhunac proizvodnje.

Izvor: Nova ekonomija