Mogućnosti saradnje Crne Gore i Australije u oblasti zaštite životne sredine

Vesti | Region

 

Foto: Vlada Crne Gore

Foto: Vlada Crne Gore

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je u oproštajnu posetu nerezidentnu ambasadorku Australije u Crnoj Gori Džuliju Fini.

Predsednik Marković se zahvalio ambasadorki na angažovanju u prethodnom četvorogodišnjem periodu u korist snaženja bilateralnih veza između Crne Gore i Australije.

Zajednički je izraženo zadovoljstvo prijateljskim odnosima dve države i ukazano na potrebu intenziviranja političkih kontakata i daljeg unapređenja obostrano korisne saradnje, prevashodno u domenu ekonomije, čemu geografska udaljenost ne treba da bude prepreka.

Premijer Marković je ukazao na uspešno poslovanje australijskih privrednika u Crnoj Gori, koji svojim angažmanom doprinose pozitivnoj percepciji i Crne Gore i Australije, shodno čemu treba da budu primer budućim eventualnim australijskim investitorima.

Takođe, obostrano su predočene mogućnosti saradnje u oblasti zaštite životne sredine, budući da Australija poseduje veliko iskustvo u toj oblasti, a Crnu Goru u narednom periodu očekuje otvaranje poglavlja 27životna sredina i klimatske promene.

Premijer Marković je informisao sagovornicu o aktivnostima i aktuelnostima Crne Gore o dinamici pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom.

Ambasadorka Fini je čestitala Crnoj Gori članstvo u NATO, što ceni veoma važnim u kontekstu mira i ukupne stabilnosti, i čime je stvoren dodatan prostor za snaženje saradnje, budući da je Australija važan i aktivan partner Alijanse.

Istovremeno, pozdravila je uspeh koji Crna Gora ostvaruje u procesu pristupanja EU.

Milisav Pajević