Mogućnosti daljeg investiranja kompanije „Rio Tinto“ u Srbiji

Srbija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se u Londonu, tokom radne posete Velikoj Britaniji, sa predstavnicima globalne rudarsko-metalske grupacije „Rio Tinto“.

Brnabić je razgovarala sa izvršnim direktorom „Rio Tinto“ proizvodne grupe za energiju i minerale Boldom Batarom i direktorom „Rio Tinto Ventures“ Endruom Litamom, koji su nadležni za razvoj projekta litijum-borata Jadar kod Loznice u Zapadnoj Srbiji. Premijerka i predstavnici „Rio Tinta“ razgovarali su o mogućnostima investiranja u Srbiju i različitim aspektima razvoja Jadar projekta.

Predstavnici kompanije „Rio Tinto“ istakli su da Srbiju vide kao atraktivnu investicionu destinaciju, i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade Srbije i lokalne zajednice.

Brnabić je izrazila nameru Vlade da omogući da se i eksploatacija rude jadarita i proizvodnja litijum-karbonata obavljaju u Srbiji, kako bi se omogućio dalji razvoj industrijske proizvodnje u novim tehnologijama.

Na sastanku je dogovoren zajednički rad na razvoju projekta u okviru zajedničke Radne grupe za Jadar, osnovane nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji, u julu 2017. godine.

„Rio Tinto“ posluje u Srbiji od 2001. godine pod lokalno registrovanom podružnicom „Rio Sava Exploration“ d.o.o., koja radi na razvoju Jadar projekta. Kompanija je nedavno osnovala i odvojeno pravno lice za sprovođenje geoloških istraživanja u Srbiji i regionu „Rio Tinto Explorations Dunav“ doo.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević