Moguće učešće Srbije u projektu gasovoda Agri

Srbija
energetika srbija.gov.rs

foto: srbija.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić sastao se 29. juna 2015. godine sa ministrom energije, malih i srednjih preduzeća i poslovnog okruženja Rumunije gospodinom Andreom Dominikom Gereom.

Gospodin Antić je izjavio da je gospodin Gere uputio poziv Srbiji da učestvuje u projektu gasovoda Agri koji podrazumeva transportovanje gasa iz Azerbejdžana u Evropu. Kapacitet gasovoda bi trebalo da bude između 5 i 10 milijardi kubika gasa, a u planu je da se gas doprema do Gruzije gde će se pretvarati u tečni gas. Nakon toga bi brodovima trebalo da bude dopreman do Rumunije odakle će se gasovodom slati evropskim potrošačima. On je istakao da je projekat u početnoj fazi, kao i da će se više znati kada bude urađena studija izvodljivosti.

Dodao je i da je u planu da Srbija učestvuje na sastanku sa zemljama učesnicama ovog projekta koji će biti održan u septembru 2015. godine. Takođe je istakao da bi ovim projektom između Srbije i Rumunije bio izgrađen dvosmerni gasovod dužine oko 76 kilometara, a nakon izrade projektne dokumentacije Evropskoj uniji će biti predloženo da ovaj projekat bude prioritetan kada je reč o finansiranju iz evropskih fondova.

Prema rečima gospodina Antića, na sastanku je razgovarano i o zajedničkom upravljanju hidroelektranom Đerdap, ali o realizaciji projekta naftovoda od Pančeva do Temišvara.

Gospodin Andre Dominik Gere je izjavio i da će projekat Istočni prsten nastaviti da se razvija od sledeće nedelje, a da će 10. jula 2015. godine u Dubrovniku biti održan sastanak sa predstavnicima Rumunije, Slovačke, Mađarske i Bugarske koje učestvuju u ovom projektu. Na sastanku će biti potpisan dokument o nastavku realizacije ovog projekta, istakao je gospodin Gere.

Sandra Jovićević